“Ulični Facebook” održan u šest bh. gradova

Jučer je u Zenici i još pet bh. gradova (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Trebinje i Gornji Vakuf/Uskoplje) neformalna mreža mladih karAKTer održala uličnu akciju simboličnog naziva "Ulični Facebook" na kojoj su svi mladi mogli izraziti svoje (ne)zadovoljstvo trenutnim stanjem u našem okruženju, te to postaviti na njihov "zid" i pokazati javnosti svoje mišljenje. Svi prolaznici su mogli se zaustaviti i pogledati mišljenja mladih, te ih eventualno nagraditi "lajkom" i dati podršku njihovom mišljenju.


Jučer je u Zenici i još pet bh. gradova (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Trebinje i Gornji Vakuf/Uskoplje) neformalna mreža mladih karAKTer održala uličnu akciju simboličnog naziva “Ulični Facebook” na kojoj su svi mladi mogli izraziti svoje (ne)zadovoljstvo trenutnim stanjem u našem okruženju, te to postaviti na njihov “zid” i pokazati javnosti svoje mišljenje. Svi prolaznici su mogli se zaustaviti i pogledati mišljenja mladih, te ih eventualno nagraditi “lajkom” i dati podršku njihovom mišljenju.

Pored statusa, mladi su se mogli upisati na karAKTernu mailing listu, gdje će redovno biti informisani o svim aktivnostima ove mreže, ali i drugim promjenama koje se tiču mladih. I to nije sve, također su aktivisti karAKTera za sve mlade pripremili anketne listiće o promjenama koje žele i stvarima koje usrećuju mlade trenutno, te ko utječe na njih, ko je odgovoran za to i šta oni rade po pitanju rješavanja tih stvari.

U Zenici je odziv bio dosta dobar, unatoč nešto lošijim vremenskim uslovima, pa su tako Zeničani/ke ukupno javno iskazali preko 30 statusa, a status sa najviše “lajkova” je djelo aktiviste iz Omladinskog udruženja „REaktiv“, Semira Teskeredžića, koji glasi: “Neću da moram imat’ nekog ‘svog’ da bih se zaposlio.” Ostale statuse i cijelu fotogaleriju moći ćete pogledati na facebook stranici karAKTera ovdje ili na njihovoj web stranici www.karakter.ba.

– Zaista sam prezadovoljan i ponosan na mlade koji su po ko zna koji put pokazali da ih se mora pitati i da smo mi važan segment društva i da vladajuće strukture moraju poraditi na uvažavanju mladih i njihovih potreba. Mi smo spremni na saradnju, spremni im prenijeti naše zahtjeve, a od njih očekujemo realizaciju uz našu bespoštednu podršku i pomoć, izjavio je za “zenicablog” koordinator akcije za Zenicu, Aldin Alić.

Ono što još daje posebnu važnost ovom projektu jeste socijalizacija mladih i njihovo uključivanje u društvene procese, jer smo svim mladim omogućili upravo ono na čemu većina mladih provodi najviše svog slobodnog vremena, a da su pri tome morali izaći vani i razgovarati sa ljudima bez tastature.“, dodaje Alić.

Više o aktivnostima ove neformalne grupe pratite putem njihove web ili facebook stranice, ali ipak svakodnevnim digitalnim putem.

(zenicablog.com)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X