“Ulični Facebook” održan u šest bh. gradova

Jučer je u Zenici i još pet bh. gradova (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Trebinje i Gornji Vakuf/Uskoplje) neformalna mreža mladih karAKTer održala uličnu akciju simboličnog naziva "Ulični Facebook" na kojoj su svi mladi mogli izraziti svoje (ne)zadovoljstvo trenutnim stanjem u našem okruženju, te to postaviti na njihov "zid" i pokazati javnosti svoje mišljenje. Svi prolaznici su mogli se zaustaviti i pogledati mišljenja mladih, te ih eventualno nagraditi "lajkom" i dati podršku njihovom mišljenju.


ulicni facebook thumb

Jučer je u Zenici i još pet bh. gradova (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Trebinje i Gornji Vakuf/Uskoplje) neformalna mreža mladih karAKTer održala uličnu akciju simboličnog naziva “Ulični Facebook” na kojoj su svi mladi mogli izraziti svoje (ne)zadovoljstvo trenutnim stanjem u našem okruženju, te to postaviti na njihov “zid” i pokazati javnosti svoje mišljenje. Svi prolaznici su mogli se zaustaviti i pogledati mišljenja mladih, te ih eventualno nagraditi “lajkom” i dati podršku njihovom mišljenju.

ulicni facebookPored statusa, mladi su se mogli upisati na karAKTernu mailing listu, gdje će redovno biti informisani o svim aktivnostima ove mreže, ali i drugim promjenama koje se tiču mladih. I to nije sve, također su aktivisti karAKTera za sve mlade pripremili anketne listiće o promjenama koje žele i stvarima koje usrećuju mlade trenutno, te ko utječe na njih, ko je odgovoran za to i šta oni rade po pitanju rješavanja tih stvari.

U Zenici je odziv bio dosta dobar, unatoč nešto lošijim vremenskim uslovima, pa su tako Zeničani/ke ukupno javno iskazali preko 30 statusa, a status sa najviše “lajkova” je djelo aktiviste iz Omladinskog udruženja „REaktiv“, Semira Teskeredžića, koji glasi: “Neću da moram imat’ nekog ‘svog’ da bih se zaposlio.” Ostale statuse i cijelu fotogaleriju moći ćete pogledati na facebook stranici karAKTera ovdje ili na njihovoj web stranici www.karakter.ba.

– Zaista sam prezadovoljan i ponosan na mlade koji su po ko zna koji put pokazali da ih se mora pitati i da smo mi važan segment društva i da vladajuće strukture moraju poraditi na uvažavanju mladih i njihovih potreba. Mi smo spremni na saradnju, spremni im prenijeti naše zahtjeve, a od njih očekujemo realizaciju uz našu bespoštednu podršku i pomoć, izjavio je za “zenicablog” koordinator akcije za Zenicu, Aldin Alić.

Ono što još daje posebnu važnost ovom projektu jeste socijalizacija mladih i njihovo uključivanje u društvene procese, jer smo svim mladim omogućili upravo ono na čemu većina mladih provodi najviše svog slobodnog vremena, a da su pri tome morali izaći vani i razgovarati sa ljudima bez tastature.“, dodaje Alić.

Više o aktivnostima ove neformalne grupe pratite putem njihove web ili facebook stranice, ali ipak svakodnevnim digitalnim putem.

(zenicablog.com)