Ulična akcija “U Novoj godini želim” sutra u 35 gradova i opština u BiH

Projekat "U Novoj godini želim" je ulična akcija anketnog karaktera koja se istovremeno održava 27.12.2013. godine u 12:00 sati u 35 gradova i opština u Bosni i Hercegovini na gradskim trgovima, u lokalnim zajednicama i omladinskim centrima.


IPS cover

Projekat “U Novoj godini želim” je ulična akcija anketnog karaktera koja se istovremeno održava 27.12.2013. godine u 12:00 sati u 35 gradova i opština u Bosni i Hercegovini na gradskim trgovima, u lokalnim zajednicama i omladinskim centrima. Projekat realizuje IPS (Inicijativa Povežimo se), koju čini preko 20 organizacija iz Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je definisanje želja mladih osoba u Bosni i Hercegovini, kroz pokrivanje što više gradova u BiH. Projekat kao aktere uključuje slučajne prolaznike, posebno mlade osobe. Volonteri će na gradskim trgovima u svakom gradu postaviti info pult sa kutijom, zaustavljajući prolaznike i napominjući da je uskoro nova godina, te iste zamoliti da ono što žele u novoj godini, napišu u jednoj rečenici i ubace papir sa željom u kutiju, i tako će formirati sliku o spektru želja mladih osoba u Bosni i Hercegovini.

Svrha projekta je da kasnije, analizom želja, volonteri definišu pojmove/želje koji su najčešće pisani, a zatim tu listu želja proslijede državnim institucijama i organima, organima vlasti entiteta i lokalnih samouprava, kao ujedinjena građanska inicijativa (u ime mladih BiH), takođe da preduzmu niz kreativnih aktivnosti u cilju promovisanja tih želja u gradovima BiH, i kreiraju zahtjeve ka lokalnim zajednicama u skladu sa rezultatima i potraživanjima/prioritetima omladine. Projekat, kroz angažman mladih volontera, promoviše veću brigu i akciju u vezi sa željama, problemima i potrebama mladih, i tako šalje poruku čitavoj državi.

Ulična akcija u okviru projekta “U Novoj godini želim” u Istočnom Sarajevu će biti provedena u organizaciji lokalnih timova Omladinska novinska asocijacija BiH (ONAuBiH) i Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) Istočno Sarajevo. Info-pult sa kutijom će biti postavljen u 12:00 sati ispred srednjoškolskog centra u Istočnom Sarajevu, saopštili su iz lokalnog tima ONAuBiH.

U Mostaru će se akcija održati na Španjolskom trgu od 12 do 14 sati u organizaciji NVO “Lovor”.

Akcija će istovremeno biti organizovana na gradskim trgovima, u lokalnim zajednicama, omladinskim centrima i u ovim bh. gradovima: Banja Luka, Bijeljina, Bihać, Bosanska Krupa, Brčko, Cazin, Čelić, Doboj/Klokotnica, Foča, Gradačac, Gračanica, Jajce, Kladanj, Kakanj, Lukavac, Mrkonjić, Novi Travnik, Olovo, Odžak, Posušje, Poljice, Priboj/Lopare, Prijedor, Gradiška, Sapna, Sarajevo, Sokolac, Srebrenik, Tuzla, Visoko, Zenica i Zavidovići.

(STUDOMAT.ba)