UIS: Promovisano 206 diplomaca, studentica generacije ostvarila prosjek 10,00

Student generacije Vladana Šekara, čiji je prosjek 10.00, kazala je šta je neophodno za uspjeh.


promocija diplomaca ius
Foto: Srna

Na Palama je danas, u okviru obilježavanja manifestacije “Dani Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, promovisano 206 diplomaca prvog i drugog ciklus studija ove visokoškolske ustanove.

Student generacije Vladana Šekara sa studijskog programa Politikologija i međunarodni odnosi, čiji je prosjek 10.00, rekla je novinarima da je zadovoljna postignutim rezultatima koje su joj omogućili zaposlenje, te poručila da je za uspjeh potrebna volja, želja i dobra organizacija, piše Atvbl.rs.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Nije sve teško, posebno kada imate podršku porodice, prijatelja, razumijevanje profesora, asistenata, onda sve ide lakše, navela je Šekara, koja je upisala master studije na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Ona je zahvalila Vladi RS što je zaposlena na Filozofskom fakultetu na Palama kao asistent na studijskom programu Politikologija i međunarodni odnosi, kao i toj visokoškolskoj ustanovi jer omogućavaju studentima generacije da ostanu i dobiju zaposlenje.

Šekara se nada da će to biti motivacija i narednim generacijama da se trude i nižu uspjehe kako bi ostali u RS.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da je ovaj fakultet promovisao 206 diplomaca, od kojih 178 su studenti prvog ciklusa studija i 28 studenata master studija iz 17 različitih oblasti koje obrazuje ova ustanova iz humanističkih, društvenih i prirodno-matematičkih nauka.

Mastilović je napomenuo da Fakultet, poslije dvije godine pauze koju je izazvao virus korona, ponovo u prilici da na tradicionalan način organizuje manifestaciju “Dani Filozofskog fakulteta”, koja podrazumijeva više naučnih i kulturnih sadržaja.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da su sa Univerziteta ponosni na 206 diplomaca koji će sigurno mijenjati budućnost manjeg bh entiteta RS.

Kulić je naglasio da je Filozofski fakultet izuzetno važna članica Univerziteta u Istočnom Sarajevu, da je njegov značaj ogroman, te da je najveći broj razmjena studenata, nastavnika sa ove visokoškolske ustanove zahvaljujući studijskim programima kineski jezik i ruski jezik.

 – Sama činjenica da je Filozofski fakultet od postojanja upisalo oko 12.000 studenta, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 25.000 studenata za 30 godina postojanja i rada dovoljno govori o značaju ovog fakulteta, ukazao je Kulić.

On je podsjetio da je na Univerzitetu diplomiralo oko 21.000 prvog i drugog ciklusa studija, na Filozofskom fakultetu za taj period je diplomiralo 4.520 studenata, što je oko 22 odsto diplomiranih na Univerzitetu.

Prema njegovim riječima, doktorsku disertaciju na Univerzitetu odbranila su 493 kandidata, a 170 kandidata sa Filozofskog, što je 35 odsto od doktorskih disertacija koje su odbranjene na Univerzitetu.

Filozofski fakultet Pale je uručio povelje i zahvalnice institucijama i pojedincima koji su zaslužni za promociju Fakulteta.

Promociji diplomiranih studenata, mastera nauka, koja je održana na Ekonomskom fakultetu na Palama, prisustvovali su dekani i prodekani Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavnici grada Istočno Sarajevo, načelnik opštine Pale Boško Jugović, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, kao i ličnosti iz javnog i političkog života.