Ugledni univerzitet insistira: Ako se studenti žele vratiti na kampus morat će se vakcinisati

Je li povratak 'na staro' moguć samo vakcinisanima?


Eliot House, Harvard University
Ilustracija: Envato

Jedno od najpoznatijih Univerziteta na svijetu, Harvard, objavilo je na svojim službenim stranicama kako se svi njihovi zaposlenici, istraživači i studenti moraju cijepiti ako se najesen žele vratiti na kampus.

Advertisements

Naime, iako često provode testiranja osoba koje se kreću prostorijama kampusa i koriste ih u svom radu ili svakodnevnom životu, s ciljem zaštite svih korisnika, najavljuju da će cijepljenje biti preduvjet povratka na kampus. Kako objavljuju, svi punoljetni građani imaju se pravo prijaviti za besplatno cijepljenje, isključivo cjepivima koje je odobrilo FDA (Food and drug administration), a to su Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Advertisements

Iako AstraZeneca i Oxford nisu još uvijek potvrđeni, Harvard prihvata studente i cijepljenje onim cijepivima koji ovu jesen sele na kampus iz drugih država. Također, kako napominju, studenti koji nisu cijepljeni i žele doći na kampus, mogu se prijaviti na njihovim službenim stranicama za svoj termin. Korištenje svih prostorija kampusa dozvoljeno je tek 2 sedmice nakon primanja druge doze.

U saopštenju također stoji da studenti mogu odbiti cijepljenje jedino zbog zdravstvenog stanja ili religijskog uvjerenja. Uz to navode kako je nošenje maski i dalje obavezno, posebno u prostorijama kampusa, dok nisu nužne za aktivnosti koje se obavljaju izvan zatvorenih prostora, ukoliko se i dalje pridržavaju preporučenih protuepidemioloških mjera.