Ugašen je Internet Explorer

Da li će vam nedostajati?


ie
Foto: Google

Microsoft od 15. juna prestaje pružati tehničku podršku posljednjoj verziji ovog pretraživača, Internet Exploreru 11.

Kompanija je prije više od godine dana objavila da će Explorer biti uklonjen iz većine verzija operativnog sistema Windows 10. U njegovu nadogradnju Windows 11, objavljen prošle godine, nije ni bio uključen.

Internet Explorer prvi se put pojavio 1995. kao dio operativnog sustava Windows 95. Microsoft ga je 2016. prestao razvijati u korist svog novog pretraživača, Edgea.

Explorer je nekoć bio najkorišteniji internetski pretraživač, a na vrhuncu je bio 2003. godine sa 95 posto udjela na tržištu.

Njegovo se korištenje znatno smanjilo pokretanjem Firefoxa (2004.), Google Chroma (2008.) i rastom popularnosti mobilnih operativnih sustava poput Androida i iOS-a koji ne podržavaju Internet Explorer, prenosi Radio Sarajevo.

Krajem 2000-ih poziciju Internet Explorera ugrozio je Googleov Chrome, a Microsoftov je pretraživač postao tema bezbroj memova koji su ismijavali njegovu sporost u poređenju s konkurencijom.

Da bi se suprotstavio konkurenciji, Microsoft je 2015. godine uveo preglednik Edge, koji koristi istu tehnologiju kao i Googleov Chrome.

U aprilu prošle godine Chrome je držao 65 posto udjela u globalnom tržištu pretraživača, a slijedi Appleov Safari s 18-postotnim udjelom, objavila je kompanija za web analitiku Statcounter.

Microsoftov Edge imao je udio od tri posto, a Internet Explorer sveo se na sićušni udio tržišta kojim je nekad dominirao. Microsoft je prošle godine sada odlučio sve svesti na jedan pretraživač, ugasiti Explorer i zamijeniti ga Edgeom.