Udruženje studenata medicine u BiH organizuje program stažiranja “MedConnect”

Zvanično je otvoren prvi program stažiranja ove vrste u Bosni i Hercegovini: "MedConnect" – koji BoHeMSA (Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini) realizuje u suradnji sa Centrom za ranu intervenciju i rehabilitaciju “Mali svijet”.


MedConnect2
Udruženje studenata medicine u BiH organizuje program stažiranja "MedConnect"

Tokom formalnog obrazovanja, studenti/ce medicine suočavaju se s nedostatkom prilika za dublje razumijevanje autizma i drugih poremećaja razvoja kod djece. Stoga, kreiran je program koji će omogućiti stažistima da nauče sve ono o ranoj detekciji razvojnih poremećaja što će im, kao mladim ljekarima, biti potrebno kada odjenu svoje bijele mantile.

Kroz saradnju s Centrom za ranu intervenciju “Mali svijet”, studenti medicine su dobili mogućnost rada i sudjelovanja u različitim terapijskim metodama te su se uključili u planiranje i provedbu terapijskih intervencija uz rad s sjajnim mentorima – stručnjacima iz raznih grana rane rehabilitacije i intervencije.

Udruženje građana Centar za ranu intervenciju djece s teškoćama u razvoju “Mali svijet“- Lukavac, osnovano je 2010. godine i okuplja djecu uzrasta od 18 mjeseci do 6 godina. Ovaj centar je usmjeren na sistemsku rehabilitacijsku podršku djece sa poteškoćama u razvoju u ranom periodu, te stoji na raspolaganju velikom broju korisnika s područja cijelog Tuzlanskog kantona – i šire. Desetine terapeuta svakodnevno rade s djecom s autizmom, ADHD, jezičko-govornim poteškoćama, Down sindromom i drugim smetnjama, kreirajući jedinstven sistem podrške za djecu i roditelje. U Centru se sprovode savremene metode senzorne integracije, neurofeedback tretmani, prvi pregledi od strane stručnjaka, evaluacije, tretmani defektologa i logopeda, i još mnogo toga.

Udruženje studenata medicine u BiH organizuje program stažiranja "MedConnect"
Udruženje studenata medicine u BiH organizuje program stažiranja “MedConnect”

Projekat je zvanično otvoren nakon sastanka održanog 16. aprila u Centru, kojem je prisustvovao direktor Doma zdravlja Lukavac dr. spec. Mirza Kurtić, šef dispanzera za predškolsku djecu pri Domu zdravlja Tuzla mr. med. sc. dr. Dijana Dugonjić, predsjednik Udruženja za ranu intervenciju i rehabilitaciju “Mali svijet” Almedin Imširović, te predstavnici iz reda studenata – članovi Udruženja BoHeMSA.

Dvomjesečni program stažiranja je uspješno otpočet, a trenutno četri studentice provode određen broj sati na sedmičnom nivou u Centru, aktivno sudjelujući u tretmanima i učeći o ranoj detekciji.

Ovo je prvi projekat ovakvog tipa na području Bosne i Hercegovine, te smo ponosni da najavimo da će se program nastaviti realizirati u kontinuitetu. Misija “MedConnect” programa jeste educiranje budućeg medicinskog kadra na polju rane detekcije razvojnih poremećaja, i ako naši stažisti budu razlog blagovremene i pravilne intervencije za bar jedno dijete – smatrat ćemo naš zadatak ispunjenim, kažu iz Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini.