Studentski recepti: Za Bajram pripremite pravu bosansku baklavu

Dobru baklavu ne zna napraviti baš svako, i ne ide svakom od ruke, iako je skoro jednostavna.


baklava on a dessert plate
Ilustracija: STUDOMAT

Za pravu baklavu moraš imati ili mjeru ili osjećaj stečen dugogodišnjim iskustvom.

Ukoliko se još u studentskim danima, želite okušati u pravljenju tradicionalne bajramske poslastice, u nastavku pogledajte recept za domaću baklavu.

Sastojci:

  • 1 kg jufke (kora)
  • 5oo gr maslaca
  • 8oo gr oraha (300 gr krupnije isjeckanih)

Agda:

  • 2 kg šećera
  • 1,8 l vode

Priprema:

Na nauljenu tepsiju – pleh najprije stavite jedan list jufke, potom ga pospite maslacem koji ste istopili, pa preko njega stavite drugi list jufke. Poredajte na taj način 4 lista jufke, a potom peti list jufke pospite smjesom od oraha. Potom opet stavite 4 lista jufke i svaki od njih premažite istopljenim maslacem. Na peti list jufke stavite orahe i tirit. Postupak ponavljati sve dok ne potrošite svu jufku, tirit i orahe.

Agdau pripremate tako što 2 kg šećera i 1,8 l vode lagano staviti da prokuha. Nakon 2-5 min. kuhanja skinuti sa šporeta. Ukoliko je baklava u potpunosti od oraha, dakle ne od tirita, može i manja količina od navedene.

Na kraju kad ste složili baklavu isječete je na željene komade, još odozgo pomastite sa maslacem i pecite na temperaturi od 150 stepeni, kad baklava fino zarumeni smanjite na 100 stepeni i tako ukupno oko 2 sata. Pečenu baklavu kad izvadite iz rerne ostavite par minuta i zalijte je sa zaljevom koji ste u međuvremenu pripremili i ohladili da bude više mlak.

Baklava je odlična onda kada nije ni suha ni mokra, nego baš sočna, kada nije sljepljena, nego kad hrska.