“Ubijanje od posla” može vam doslovno skratiti život

Stres u radnom okruženju može vam doslovno oduzeti nekoliko godina života, a evo kako spriječiti da vas ne "ubije".


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Kad je prije pet godina Tristan Louis, tada velika “zvjerka” Wall Streeta, završio u bolnici zbog komplikacija nastalih uslijed ulceroznog kolitisa, činilo se da ga tek nekoliko sati dijeli od smrti.

Advertisements

Taj 44-godišnjak je proveo posljednje dvije godine prije toga vodeći organizaciju s 2000 zaposlenika, kao direktor internetskih i mobilnih inovacija. A posao ga je, doslovno, ubijao.

– Stres me izjedao iznutra, prisjeća se danas Louis koji je obično radio 16 do 18 sati dnevno.

Između vođenja velike organizacije i konstantne borbe s finansijskim regulama, Lous je izgubio trećinu svoje uobičajene kilaže, te je bio u konstantnim bolovima.

– To je definitivno bila užasna neravnoteža između posla i privatnog života.

Louis nije sam. Nedavno su objavljeni rezultati istraživanje kojeg su provele ekipe s Harvarda i Stanforda, a koje je pokazalo da vam napetost na radnom mjestu može oduzeti od šest mjeseci do tri godine života, ovisno o faktorima poput rase, obrazovanja i spola.

Emily Soares Proctor, wellness trenerica tvrdi da su otisci koje stresni posao ostavlja na zdravlju vrlo duboki.

– Ako živite u konstantnom stanju bijega ili borbe, odgovor na stres se događa neprestano, čime hronično uznemirujete cijeli svoj sistav i stvarate savršeno okruženje za iscrpljenost i bolesti.

Čim se počnu pojavljivati simptomi – glavobolja, napetost mišića, bolovi u prsima, ubrzani puls, kronična slabost, želučane tegobe i problemi sa spavanjem – Proctor preporučuje da posjetite doktora.

To je učinila i 36-godišnja Fila Antwine kad je počela osjećati neobične želučane bolove. U to vrijeme je radila za kompaniju koja se bavi transportom, te je imala šefa diktatora i nerauzmne klijente.

Advertisements

Nakon što joj je dijagnosticiran sindrom iritabilnog crijeva i pet godina neprestanih zdravstvenih problema, bilo joj je dosta toga da je stalno bolesna.

– Doslovno sam se probudila jednog jutra, nakon mjeseci meditacije, molitve i ličnog razvoja, te sam sama sebi rekla: ‘Ovo je posljednji dan!’. I tog sam dana dala otkaz.

Danas Antwine ima svoju savjetničku kompaniju i smatra da je davanje otkaza bila najbolja odluka koju je donijela u životu.

– To me prisililo da dublje pogledam u svoj život. A moje zdravlje se u potpunosti oporavilo tokom sljedećih četiri do šest mjeseci.

Vaše zdravlje i psiha su puno bitniji od bilo kojeg posla, pa je nužno da promijenite svoj trenutni poslovni život, ako je on “otrovan”.

Ili dajte otkaz ili unesite potrebne promjene, jer je ostajanje na poslu koji vas ubija nalik ostajanju u zlostavljačkoj vezi, piše New York Post.

Louis, s početka priče, unutar godine dana nakon što je završio u bolnici, u potpunosti je promijenio život. Napustio je stresan posao, započeo nešto novo i danas je puno sretniji i zdraviji.

– Na kraju, vi ste sami odgovorni za svoju sreću i zdravlje – a ne vaš poslodavac. Nemojte se odreći ove odgovornosti. Nemojte napustiti sami sebe.

(Express.hr)