Upoznajte Ivonu Drljepan, dobitnicu Srebrene značke UNSA

Tokom studiranja imala je odličan prosjek ocjena: 9,3 na dodiplomskom studiju i 9,4 na master studiju.


ivona

Prije nekoliko dana gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, je u Vijećnici nagradila najbolje studente Univerziteta u Sarajevu.

Simbolično im je uručila zlatnike, poželjela sreću i uspjeh u svim životnim sferama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Gradonačelnica Sarajeva nagradila najbolje studente Zlatnicima Grada

Među nagrađenima je i Kiseljačanka Ivona Drljepan. Ivona je okončala studij na Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za historiju, smjer dvopredmetnog studija historije i latinskog jezika i rimske književnosti.

Tokom studiranja imala je odličan prosjek ocjena: 9,3 na dodiplomskom studiju i 9,4 na master studiju.

– Retrospektivno gledano, potrebno je jako puno odricanja i truda. No, u trenutku dok sam studirala, poimala sam kao normalno i očekivano da za svaki ispit dam sve od sebe. Nisam se zadovoljavala nižom ocjenom, ako sam znala da iz određenog predmeta mogu imati desetku. To ne znači da sam poništavala ispite da bih “ganjala prosjek”. Dapače, nijednom nisam poništila ispit. Međutim, sav taj trud koji je uložen u polaganje ispia nije ujedno bio i napor zato što sam upisala fakultet koji je zaista predstavljao moju sferu interesa pa mi nikad nije bilo teško ostati kući i spremiti ispit jer me gradivo uvijek istinski zanimalo, kaže Ivona.

Mlada i ambiciozna djevojka iz Kiseljaka nagrađena je i Srebrenom značkom Univerziteta u Sarajevu. Ova priznanja su svakako veliki poticaj i vjetar u leđa.

– Ako govorimo o Srebrenoj znački UNSA, znači mi dosta jer validira moj uspjeh kao studenta na jednoj visokoškolskoj ustanovi. Ako govorimo o zlatniku grada Sarajeva, svakako je čast primiti jedno takvo priznanje, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da to nije bila praksa dosadašnjih predstavnika vlasti, što znači da su brojne moje starije, jednako uspješne kolege, ostale uskraćene za ovakvo priznanje. Međutim, pomalo sam stekla dojam da predstavlja skoro ispraznu gestu afirmacije mladih, pametnih ljudi od strane jedne politične figure, bez ikakve suštinske pozadine, dodaje.

Ivona je počela raditi u SŠ “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku kao profesorica latinskog jezika, no tek onda kada je uvidjela kako može uklopiti posao i studij.

– Počela sam raditi u posljednjem semestru master studija, kada sam imala još samo jedan predmet za odslušati te napisati master radove, tako da se bilo moguće vremenski uklopiti u takav raspored. Pored toga, ovako sam stjecala dodatno praktično znanje koje sam dotad posjedovala samo teorijski, s obzirom da zbog epidemije koronavirusa nismo mogli hospitirati na nastavi u okviru metodičkih predmeta. Prije posljednjeg semestra nisam bila u mogućnosti uopće razmišljati o paralelnom radu i studiranju s obzirom da redovni dvopredmetni studij oduzima jako puno vremena i sa sobom nosi gomilu obaveza, kaže Ivona.

Najveća podrška bile su joj sve bliže osobe, majka koja ju je od prvog dana upućivala na završavanje fakulteta, starija sestra koja ju je uputila u cijeli proces studiranja, a i prijatelji i dečko imali su razumijevanje za mnogobrojne obaveze koje studiranje nosi.

Ambiciozna Ivona ima brojne planove za budućnost.

– Primarni plan je odrađivanje pripravničkog staža kako bih mogla položiti stručni ispit do kraja godine. Potom se nadam stalnom zaposlenju u skorijoj budućnosti, a ne odbacujem ni mogućnost upisivanja doktorskog studija i nadam se, dalje napredovanje, ističe za kraj razgovora.

Ivona je i velika ljubiteljica pab kvizova. Sa svojom ekipom uspješno sudjeluje na nekoliko kvizova te pokazuje veliko znanje i izvan svog područja, piše Artinfo.ba