U Njemačkoj i Austriji se studira po “3G pravilu”: Evo šta to znači

3G pravilo uvedeno je prije par mjeseci, ali šta zapravo znači?


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Svaka se država nosi s korona-virusom na svoj način. I dok pola Evrope razmatra ideju novog lockdown-a, Balkan se i dalje trudi održati što je moguće više ustanova i lokala otvorenima.

Kako piše iamexpat, od augusta ove godine uveli su nova pravila u Njemačkoj i Austriji, takozvano “3G” pravilo. Napomenimo, ove mjere nemaju veze s mrežama i brzinom Interneta, već s mjerama protiv širenja korone, a taman su stupile na snagu prije početka akademske i školske godine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

“Geimpft, Genesen, Getesten”

3G pravila nalažu da sve osobe koje žele ući u neki javni prostor moraju biti vakcinisani, nedavno preboljeli što se COVIDA tiče ili pak imati važeći negativan test (Geimpft, Genesen, Getestet). Pod javna mjesta misli se na: restorane i kafiće, noćne klubove, kina, pozorišta, frizere, zoološke vrtove, kasina, sportske evente, teretane, bolnice, staračke domove, fakultete, škole i slično.

No međutim, ova pravila se ne odnose na mjesta poput privatnih okupljanja, na poslu, sedmičnim tržnicama, supermarketima, kod doktora opće prakse ili u javnom prijevozu. Kako bi osobe dokazale da mogu prisustvovati na mjestima na kojima se primjenjuje ovo 3G pravilo moraju sa sobom imati dokaz o vakcinaciji. Uz njih, osobe koje su preboljele COVID to mogu dokazati dokumentom koji pokazuje da su bili pozitivni, ali maksimalno unazad 11 do 180 dana.

Oni koji ne spadaju ni u jednu od ove dvije skupine, moraju predočiti negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili predočiti dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, ne starijem od 24 sata, prenosi Moj Faks.

Od 11. oktobra, Njemačka više ne pokriva troškove brzih testova svojim građanima, što znači da će nevakcinisani morati sami plaćati za svoja testiranja kako bi dokazali svoj status, uz iznimku djece mlađe od 12 godina i osoba koje se iz medicinskih razloga ne mogu vakcinisati.

Šta to znači za studente?

Početkom nove akademske godine, sva 3G pravila odnose se i na fakultete. Međutim, svaki fakultet za sebe donosi pravila vezana uz nošenje maske, pa tako na nekim univerzitetima poput onih u Grazu i Beču traže posebne FFP2 maske kao obavezne za korištenje u zatvorenim prostorima, dok je na nekim fakultetima dozvoljena “normalna” maska, pa čak i skidanje iste na predavanjima.

Osim 3G pravila, neki univerziteti poput onog u Klagenfurtu dozvoljavaju na određenim mjestima i “2G pravilo”: na sportskim vježbama, u laboratorijima i na određenim skupovima mogu samo sudjelovati studenti s dokazom o cijepljenju ili preboljenju.