Savjeti zlata vrijedni: Kako do jeftinijeg studentskog života

Uz nekoliko korisnih savjeta, studentski život vam može postati jeftiniji, a samim tim i manje stresan i zabavniji.


Dollars in woman's hands. Counting money.
Ilustracija: Envato

Upis na fakultet predstavlja jednu od najvećih životnih prekretnica, posebno za one koji u to vrijeme započinju samostalan život u novom gradu. Uz nekoliko korisnih savjeta, studentski život vam može postati jeftiniji, a samim tim i manje stresan i zabavniji.

Studentski smještaj

Najveću dilemu studentima koji dolaze iz drugih gradova predstavlja smještaj – da li odabrati studentski dom ili privatni stan. Sobe u domovima su uglavnom predviđene za tri studenta, veličine su oko 16 kvadrata, a odlikuje ih povoljna cijena mjesečnog zakupa. Danas je većina domova dobro opremljena, posjeduje pristup internetu, ima veliki broj čitaonica i svih neophodnih usluga. Mnogi studenti koji žive u studentskom domu preporučuju ovaj vid smještaja kao priliku da postanete tolerantniji, upoznate ljude iz različitih gradova, učite zajedno i provodite se, piše startuj.ba.

Međutim, ukoliko više volite privatnost, a ne možete izdvojiti mnogo novca za smještaj, najbolje rješenje predstavlja iznajmljivanje stana sa jednim ili dvoje cimera. Nije preporučljivo da sami iznajmljujete stan, s obzirom na to da ćete, osim stanarine, plaćati i troškove komunalija i infostana.

Dodatna zarada

Uprkos tome što prva godina važi za najtežu jer je potrebno vrijeme za prilagođavanje na sve nove obaveze i drugačiju sredinu, uz dobru organizaciju možete pronaći vrijeme da zaradite dodatni novac pomoću nekog sezonskog posla. Najbrži način za pronalazak posla je preko studentskih zadruga. Zaposlenje se najlakše dobija preko zime i ljeta, kada su aktuelni sezonski poslovi. Savjetuje se da često pozivate zadruge da bi vas imali u vidu i kako bi se sjetili da vas pozovu za posao.

Udžbenici i knjige

Cijene knjiga su često visoke, pa predstavljaju jedan od većih troškova tokom studiranja. Pošto je zakonom zabranjeno kupovati ih u kopirnicama, one koje su najskuplje možete pozajmiti iz biblioteke i vratiti kada završite sa ispitom. U tom slučaju ne zaboravite da ne smijete da podvlačite i pišete po njima. Još jedna od mogućnosti je učenje u fakultetskim i univerzitetskim bibliotekama koje imaju veliki gradovi, kao i u manjim lokalnim bibliotekama u kojima je cijena članarine niža.

Studentski popusti

Jednu od prednosti studiranja predstavljaju popusti koje kao student imate u raznim pozorištima i muzejima, a koji se uglavnom kreću od 10 do 50 procenata na cijenu ulaznice. Potrebno je samo da pokažete indeks na uvid prilikom ulaska. Također, kupovinom studentskih kartica možete ostvariti veliki broj popusta, kako na putovanja, tako i na razna dešavanja, manifestacije, restorane i slično.