U Beogradu i Novom Sadu studira 16.000 studenata iz RS-a

"Veliki problem predstavlja što 75 posto studenata iz RS studira u ta dva grada i da se veoma mali broj njih vrati kući."


univerzitet beograd
Foto: Wikipedia

Na fakultetima u Novom Sadu i Beogradu ima više od 16.000 studenata iz RS-a izjavio je predsjednik Udruženja studenata RS u Srbiji Dejan Pudar, piše Beta.rs.

Pudar je na sastanku sa članovima Odbora skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu istakao da veliki problem predstavlja što 75 posto studenata iz RS studira u ta dva grada i da se veoma mali broj njih vrati kući.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako se navodi u saopštenju skupštine, zamjenik predsjednika Odbora Milimir Vujadinović kazao je da je se na tom problemu može raditi kroz aktivno uključivanje mladih u društvene i političke tokove i istakao primjer “Otvorenog Balkana” koji, između ostalog, ima za cilj da unaprijedi i olakša razmjenu studenata.

 – Cilj treba da bude da se studenti i RS osjećaju u matici, kao svoji na svome, ali da se veći broj njih po završetku studija vrati i uključi u politiki i društveni sistem RS, rekao je Vujadinović.

Tema sastanka bila je i procedura dobijanja državljanstva Republike Srbije, povodom koje su studenti iznijeli zapažanja da se, iako je ona u Srbiji brža nego u mnogim evropskim zemaljama, suočavaju sa nešto dužim vremenskom periodom u kojoj se to pravo ostvaruje.