Studenti medicine iz Tuzle i Sarajeva i ove godine se bore protiv raka grlića materice

Održane edukativne radionice u cilju prevencije raka grlića materice.


stop raku grlica
Foto: Tuzlainfo.ba

Ceremonijom koja je održana u ponedjeljak otvoren je projekat “STOP raku grlića materice”.

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Tuzli, održana je manifestacija koje je označila početak implementacije ovog, već tradicionalnog projekta kojeg implementira SV “MEDICUS” u suradnji sa Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA.

U sklopu događaja, održan je okrugli stol koji je obuhvatio teme koje se vežu za karcinom grlića materice te važnost prevencije i rane dijagnostike istog kroz redovne ginekološke preglede i PAPA test.

Učešće su uzele mentorica ovog projekta, dr. sc. Dženita Ljuca, šefica katedre za Ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Maida Mulić, ispred Zavoda za javno zdravstvo TK, te koordinatorica projekta, Melisa Muratović.

U okviru dijela akcije “Umjetnošću reci ne raku grlića materice” predstavile su se Senija Berberović, profesorica puhačkog odsjeka i Slađana Dedić, profesorica klavirskog odsjeka JU Srednje muzičke škole Čestmir Mirko Dušek u Tuzli, te Jasenko Đorđević izložbom minijaturne skulpture Bisera, univerzalnog znaka prevencije raka grlića materice.

Ranije u okviru ovog projekta održana edukativna radionica na temu “PAPA test”, dok su za vikend, 21. i 22. januara, studenti Medicinskih fakulteta u Tuzli i u Sarajevu u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK, sproveli su javne akcije u sklopu projekta “STOP raku grlića materice” u Sarajevu, Tuzli i Živinicama.