Ova igra bi mogla oboriti sve rekorde

Igra je izašla 17. maja, a već tokom prva tri dana prodato je 500.000 kopija, dok njena popularnost na platformi Steam raste iz dana u dan.


v rising leather
Foto: Google

V-Rising je hit o kojem proteklih dana “bruji” gejming zajednica. Igra je izašla 17. maja, a već tokom prva tri dana prodato je 500.000 kopija, dok njena popularnost na platformi Steam raste iz dana u dan.

Šta je V-Rising?

V-Rising je online igra preživljavanja u otvorenom svijetu (open-world survival game) koju je razvila i objavila švedska kompanija Stunlock Studios.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zbog izuzetno brzog rasta popularnosti među igračima, mnogi ovu igru nazivaju vampirskom verzijom Valheima, još jednog veoma popularnog naslova iz ovog žanra.

Imajući u vidu činjenicu da je Valheim prodat u više od 10 miliona kopija, postoji velika vjerovatnoća da će V-Rising premašiti tu brojku ako njegova popularnost nastavi da raste.

vrising
Foto: Google

Gameplay i mehanika

Kao što smo već pomenuli, suština igre je preživljavanje u otvorenom svijetu. Igrač se na samom početku avanture vraća u život u ulozi vampira i kreće goloruk na put kroz opasan i nepredvidiv svijet kako bi povratio snagu, izgradio svoje vampirsko carstvo i savladao nemilosrdne protivnike.

Na svom putovanju, igrač mora sakupljati različite resurse (drveće, metale, životinje i sl.) kako bi obezbijedio dovoljno materijala da sagradi svoj zamak. Činjenica da se igraču daje mogućnost da sagradi svoj prostor i da ga uređuje po svom ukusu daje ovoj igri već na samom startu veliku prednost u odnosu na druge igre koje “usmjeravaju” igrače da igraju po već definisanom šablonu.

Igrač može koristiti zamak kao sklonište, ali i kao skladište resursa koje sakuplja na mapi. Zamak služi i kao mjesto okupljanja vojske do koje igrač dolazi tako što namami žrtve nazad u svoj zamak i pretvori ih u svoje sluge. Svoje odane sluge potom može koristiti za odbranu zamka ili ih može poslati da sakupljaju dragocjene materijale kako sam igrač ne bi morao “uprljati” ruke.

Vaš najveći neprijatelj u ovoj igri je, naravno, dnevna svjetlost. Kao i svaki vampir, i vi ćete ovdje morati da se klonite dnevne svjetlosti, koja troši vašu snagu i može vas potpuno uništiti ako ste joj predugo izloženi. Dnevna svjetlost traje određeno vrijeme koje je prikazano na vidžetu pored mape. Tokom tog perioda poželjno bi bilo da koristite sjenke drveća kao zaklon ili da se sklonite u svoj zamak, gdje možete praviti oružje i druge alatke ili pripremati planove za naredna osvajanja.

Kada smo kod osvajanja, treba napomenuti da se u igri, osim protiv zvijeri i bossova, možete boriti i protiv drugih igrača. Osim borbe prsa u prsa, možete napadati zamkove svojih protivnika kako biste osujetili njihove planove ili ukrali njihove resurse.

V-Rising nudi igračima nekoliko modova: PvEmod (u kojem igrači ne mogu napadati jedni druge), PvP (igrači mogu napadati jedni druge), FullLootPvP (ovo je možda i najteži mod, jer u njemu igrač gubi cjelokupan “loot” ako umre, a takođe njegov zamak može biti u potpunosti uništen) i Duo PvP (dva igrača se udružuju kako bi zajedno sakupljali resurse i savladavali protivnike). Regularni PvE i PvPmod dozvoljavaju formiranje klana od najviše četiri igrača.

Sljedeća važna mehanika ove igre jeste takozvana zaliha krvi (BloodPool). Pošto igrate kao vampir, vaš glavni izvor energije je krv, koja se vremenom troši. Da biste dopunili svoje zalihe krvi, morate eliminisati živa stvorenja ili druge igrače. Kada je energija vašeg protivnika ili zvijeri pri samom kraju, možete pritisnuti dugme “F” kako biste ispili njihovu krv i dopunili svoje zalihe krvi. Zalihe krvi možete koristiti i da biste se izliječili.

Još jedan interesantan detalj je krvna grupa. Vaša podrazumijevana krvna grupa je “Frailed”, ali ona se može mijenjati u zavisnosti od krvne grupe živog stvorenja čiju krv ispijete. Promjenom krvne grupe mijenjaju se i vaše karakteristike, npr. jačina fizičke moći, “cooldown” za vještine s oružjem i slično.

Kada je riječ o vještinama, postoje obične i specijalne vještine i njih koristite u borbi protiv neprijatelja ili drugih igrača.

Mape

v rising farbane woods graveyards
Foto: Google

V-Rising ima pet glavnih regiona: Farbane Woods, Dunley Farmlands, Cursed Forest, Silverlight Hillsi Hallowed Mountains. Farbane Woods je region u kojem igrač počinje svoju avanturu i to je ujedno najveći i najgušće naseljeni region kada je riječ o igračkoj populaciji, pišu vijesti.me.

Kako napredujete na mapi i krećete se sjevernije, nailazićete na regione s boljim materijalima i moćnijim protivnicima. Svaki region ima posebne lokacije za istraživanje, kao što su pećine, kampovi bandita i porušene građevine.

Zaključak

Pošto je igra još uvijek u takozvanoj “earlyaccess” fazi, biće potrebno neko vrijeme prije nego što stignu i prve zvanične ocjene stručnjaka. Bitno je da je publika već rado prihvatila koncept koji nudi V-Rising, što pokazuju i brojke na Steamu.

Trenutni broj igrača je oko 85 000, a najveći broj igrača u jednom danu je bio oko 150 000. Sve to dovoljno je za trenutno šesto mjesto na ovoj platformi, a ako se trend rasta nastavi, možemo očekivati ulazak među top 5 igara, što bi bio veliki podvig za igru koja je izašla tek nedavno.