Pet savjeta kako da kvalitetnije spremite vaš ispit

Kako spremiti ispit i dobiti željenu ocjenu?


the serious studying has begun
Foto: Envato

Svjetski ugledan internetski portal koji se bavi visokim obrazovanjem i fakultetskim trendovima Top Universities već duže vrijeme izdaje rang listu najuspješnijih viokoobrazovnih institucija na planetu te je na tom i izgradio ime.

Ipak uz klasično rangiranje i vijesti iz raznih djelova svijeta vezanih za obrazovanje stručnjaci ovog uglednog medija s vremena na vrijeme daju i poneki savjet studentima kako bi što uspješnije obavljali svoje obveze na studiju. Uz klasične upute o organizaciji vremena dali sui nekoliko specifičnih sugestija koje su, sudeći po komentarima, pomogle studentima iz raznih djelova svijeta te iz zbog toga i mi prenosimo vama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Vježbajte na starim ispitima

Jedan od najefikasnijih načina pripreme za ispite jeste da vježbate na njihovim starijim verzijama. Ovo pomaže prilikom usvajanja formata pitanja te ako date dovoljno vremena sebi saznat će te koliko vam je vremena potrebno da riješite pojedine dijelove ispita. Drugim riječima olakšat će vam organizaciju vremena tokom ispita te ukazati na područja kojima se trebate više posvetiti jer vam slabije idu.

Objasni svoje odgovore drugima

Braća, sestre, roditelji, bake, djedovi, pas i zlatna ribica ne moraju biti smetnja za vrijeme ispitnih rokova. Iskoristi bilo koga tko te želi slušati kako bi mu objasnio odgovore na pitanja iz pripreme. To će pomoći da raščistiš sam sa sobom koliko ti je jasno ono o čemu pričaš te otkriti gdje moraš i sam tražiti pojašnjenja.

Koristite dijagrame i tablice

Vizualna pomoć često je vrlo korisna prilikom prisjećanja. Na početku teme napišiti se što već znate, a pored toga sve što je bitno. Između će se ukazat razlika. Što se ispit bude bližio, a vi se sve bolje spremali razlika između potrebnog i poznatog će biti sve manja. Osim toga nije loše highlighte prikazivati u obliku dijagrama ukoliko je to moguće.
Sintetiziranje znanja u ovaj sažeti format pomoći će vam tijekom ispita kako biste evocirali informacije.

Dajte si dovoljno vremena

Ne ostavljajte sve za posljednji trenutak. Ovaj savjet zasigurno nije revolucionaran, ali toliko je bitan da ga se uvijek isplati ponoviti još jednom. Iako pojedini studenti tvrde da su najbolji pod pritiskom i kada uče u zadnji čas općeprihvaćeno mišljenje je kako to i nije najbolji izbor. Kad uzmete dovoljno vremena možete dopustiti svome mozgu da informacije sažvače i prežvače te da se slegnu na pravi način, jer u protivnome u stalnoj ste opanosti od miješanja podataka.

Organizujte radni prostor

Ugodite sebi. Uzmite dovoljno prostora, osigurajte kvalitetno svjetlo i ugodnu (ali ne preugodnu) stolicu. Isključite sve potencijalne distraktore i počnite.

Gore navedeni uvjeti su nužni za kvalitetnu koncentraciju koja je nužna za efikasno učenje. Organizirana radna okolina za različite ljude znači različitu stvar. Pronađite svoj model rada i dovedite ga do savršenstva.