Tri moćne navike Steve Jobsa za bolju fokusiranost i produktivnost

Steve Jobs je bio uspješan preduzetnik, biznismen, inovator i vizionar, ali ujedno i sjajan u tome da što više pojednostavi stvari, fokusirajući se samo na ono što je važno, uključujući i svoje zdravlje.


14 1
Foto: d23.com

Ovo su neke od njegovih svakodnevnih navika, koje ti mogu pomoći da budeš više fokusirana, odmorna i produktivna osoba.

Nakon večere bi popio je topao biljni čaj

Porodica Jobs pripremala je i jela zdravu, organsku i uglavnom biljnu vegansku hranu, prikupljenu iz vlastitog vrta. Steve i Laurene Jobs, mnogo su pažnje posvećivali organskoj hrani i zdravoj ishrani. Iako je bio poznati radoholičar, pogotovo u mlađim danima, vraćao bi se kući na večeru, uvijek tačno na vrijeme u 16:30 svaki dan. Nakon večere bi popio topao biljni čaj, često napravljen od svježeg bilja iz svog vrta. Biljni čajevi, naučno je dokazano, nude brojne zdravstvene koristi uključujući bolju probavu, smirenje i opuštanje uma i tijela, te uklanjanje toksina iz tijela, prenosi ultra.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Uvijek je mnogo šetao

Steve Jobs, koji je pješke šetao Indijom, ostao je ljubitelj dugih šetnji, tokom svog života. Često je održavao “šetajuće” sastanke s ljudima, prije nego u kancelariji, konferencijskoj sali ili kafiću. Međutim, koliko god možda hodao tokom dana, on bi nakon večere ponovo išao u duge šetnje sa suprugom Laurene Jobs. To je pametno i poželjno, jer su mnoga istraživanja pokazala da hodanje pomaže ljudima da lakše probave hranu, da brže zaspu i da imaju što kvalitetniji san.

Redovno je meditirao i slušao muziku

Steve Jobs je gotovo svako veče, provodio kod kuće. “Imam vrlo jednostavan život, svoju porodicu i imam Apple i Pixar, i ne radim prekovremeno, kao nekada, već koristim slobodno vrijeme za odmor”, govorio je Steve Jobs. Slobodno vrijeme je provodio meditirajući i slušajući muziku. Steve Jobs je bio sljedbenik zen-budizma, a mnogi vjeruju da mu je upravo taj “zen” pomogao da se fokusira i postigne uspjeh sa jednostavnim Apple dizajnom proizvoda. Meditirao je tokom čitavog svog života. Naučno je dokazano, da meditacija ima brojne prednosti za bolji rad mozga, balans uma i tijela, unapređenje psihofizičkog zdravlja i kvalitetnijeg sna.

Istraživanja takođe pokazuju, da slušanje opuštajuće muzike može usporiti rad srca, sniziti krvni pritisak, smanjiti nivo hormona povezanih sa stresom poput kortizola i pomoći da lakše zaspimo.

Nadamo se da su te ove navike Steve Jobsa inspirisale, da i ti uvedeš neke od njih, za što bolje punjenje baterija, kvalitetniji san, bolju fokusiranost i produktivnost.