Trebinjac u centru za nuklearna istraživanja CERN-a

Svoj put do najveće istraživačke laboratorije na svijetu – CERN , pronašao je mladi Trebinjac Admir Greljo.


A54414C9 A470 4031 9AB5 8EB41AB5CC2E

Naime, Admir je dobitnik dvogodišnjeg ugovora na poziciji koja se godišnje dodeljuje dvojici kandidata iz zemalja nečlanica CERN, prenosi hercegovinapress.com.

Advertisements

U konkurenciji od nekoliko stotina prijavljenih, angažman je dobio upravo on, te tako postaje prvi i jedini predstavnik BiH u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja.

Nakon doktorskog studija u Ljubljani, te dva postdoktorska studija u Cirihu i Majncu, 30-godišnji Admir, aplicirao je na prestižnu poziciju istraživača na CERN.

S obzirom na veliku konkurenciju, velika očekivanja kaze nije imao, ali među stotinama prijavljenih iz raznih krajeva svijeta upravo je on izabran za novog člana CERN.

Ja sam zavolio fiziku još od sedmog razreda Osnovne škole, uvijek se družim sa fizikom, razmišljam, čitam, računam, razgovaram, išao sam na takmičenja iz fizike, sve je nekako jako dobro ispalo, i mislim da je ovo poruka da se takve stvari mogu desiti, da nisu nemoguće, a moram reći da sam svoje cijelo temeljno obrazovanje stekao u BiH – kazao je Greljo.

A zaposlen je na Odseku za teorijsku fiziku, u najvećoj laboratoriji na svijetu za fiziku elementarnih čestica, u kojem su osnovne aktivnosti eksperimentalna mjerenja, sudari visokoenergetskih čestica.

Međutim u njegovom fokusu su teorijska proučavanja, te implikacije mjerenja. Svaki dan je drugačiji i zanimljiviji.

Advertisements

Od nas dolazi ideja kako mjeriti, raditi i ispitivani određene fizičke teorije, ali i razumjeti šta mjerenja znače. Zajedno s kolegama diskutujem, razgovaramo mnogo o fizici, aktuelnim problemima, takođe dan provodim radeći analitičke i numeričke proračune za te eksperimente, pišući naučne radove i povremeno odlazimo na konferencije gdje predstavljamo naučne rezultate – pojasnio je on.

Pored angažmana u CERN, već neko vrijeme je gostujući nastavnik na Odeljenja za fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, a takođe deluje kroz Asocijaciju za napredak nauke i tehnologije.

Put do uspjeha, tvrdi, nije bio lagan, no ljubav prema fizici, konstantno učenje, i nadograđivanje razlozi su zbog kojih se Admir danas našao među svjetskom elitom fizičara.

Pridružene članice CERN ove godine postale su Hrvatska i Srbija, no BiH spada u red nečlanica, što kako tvrdi, dodatno otežava put naučnika BiH do CERN.

Ukoliko bi se politički približili CERN našim naučnicima bi bilo dosta lakše, ne samo fizičarima, CERN je ogroman labaratorij koji zapošljava raznorazne struke iz prirodnih i tehničkih nauka – rekao je on.

Njegov poziv je fizika, te se akademskim radom planira baviti i nakon CERN, a sljedeći prirodan korak u njegovoj karijeri, bio bi, kaže, osnivanje vlastite istraživačke grupe.

(STUDOMAT.ba)