Ko je rekao da psi ne mogu raditi na fakultetu? Univerzitet ‘uposlilo’ labradore kako bi pomogli studentima smanjiti stres

Osoblje Middlesex Univerziteta u Londonu ovih je dana postalo veće za pet preslatkih labradora. Osnovna zadaća novih 'zaposlenika' je pomoći studentima smanjiti stres prilikom učenja i slušanja predavanja.


dog man 1557589481

Za svakog zaposlenog psa napravljena je posebna identifikacijska iskaznica, a direktorica univerzitetskog odjela za kliničke sposobnosti Fiona Suthers kaže kako su svi psi istrenirani te da su svi bili podložni strogoj procjeni temperamenta, piše mojfaks.com.

Zaista se može osjetiti kako se razina stresa smanjuje u prostoriji gdje borave psi. Kada smo tek započeli s ovim projektom na fakultetu, nitko od nas nije očekivao da će biti ovoliko uspješan., dodaje Suthers.

Petero labradora uskoro bi trebalo dobiti i pojačanje. Naime, krznenim zaposlenicima pridružit će se još troje pasa, koji će na fakultetu imati istu zadaću.

Potpredsjednik Univerziteta u Buckinghamu Anthony Seldon podržao je ideju upošljavanja pasa u obrazovnim ustanovama kako bi se učenicima i studentima pomoglo nositi sa svakodnevnim stresom.

Najbrži i najbolji način kojim možemo unaprijediti mentalno zdravlje u školama te ih učiniti sigurnima za učenike i studente jest taj da u svakoj obrazovnoj ustanovi zaposlimo bar jednog psa., zaključuje Seldon.

(STUDOMAT.ba)