Pet savjeta kako se motivisati svaki dan

Kako biste ostvarili svoje ciljeve motivacija je neophodna. Bez nje se ništa ne može postići. Uz nekoliko savjeta možete se motivisati svaki dan.


motivation 1557652487

Postoje dani kada se čini nemoguće ustati iz kreveta, pokrenuti se i motivisati se za bilo što. Pa ipak, kako biste ostvarili svoje ciljeve, motivacija je neophodna. Bez nje, ništa se ne može postići. Odgovornosti i zadaci će se nagomilati, život postati presložen, a tada će motivaciju biti još teže pronaći. Međutim, uz nekoliko jednostavnih savjeta možete se motivisati svaki dan, prenosi moj-posao.net.

Otkrijte šta vas motiviše

Neke ljude motiviše osjećaj postignuća. Druge pohvale. Treće novac. Vas možda motivisati nešto drugo, prema tome trebate spoznati što vas motiviše. To će vam mnogo pomoći, jer kada se osjećate demotivisano možete pribjeći toj stvari da vas ponovno pokrene. Na primjer, ako vas motiviše novac, možete dan započeti radeći nešto što će vam donijeti zaradu. Ili na zadatak koji je pred vama možete gledati drugačije ako shvatite da donosi prihod.

Jutarnja rutina

Rutine i rituali nam pomažu da se odredi raspoloženje za taj dan. Ako vaša jutarnja rutina ne pridonosi vašoj motivaciji, treba biti promijenjena. Jutarnja rutina koja pomaže motivaciji može uključivati – vježbanje (hodanje ili istezanje, ne morate trčati 10 kilometara), meditaciju (za što vam treba pet do deset minuta), zdrav doručak (bez prerađenog šećera i masti).

Započnite radni dan radeći nešto što vas inspiriše

Što uživate raditi? Za koji dio svog posla osjećate najviše strasti? Započnite radni dan tim zadacima. Ako dan započnete obavljajući nešto što ne volite, zaista je teško motivisati se. Suprotno tome, ako dan započnete radeći nešto što volite, ostatak dana ćete lakše ‘savladati’.

Odvojite vrijeme za odmor i razonodu

Ako imate vlastiti posao, moguće je da radno vrijeme zapravo nemate, nego je ono non-stop. Idete u krevet razmišljajući o poslu i budite se razmišljajući o poslu. A to može biti iscrpljujuće. Stoga je lako izgubiti motivaciju. Zato odvojite vrijeme za odmor, razonodu i vježbanje svaki dan. Uvedite si radne sate i držite ih se. Odvojite vrijeme i za dulji odmor. Uživajte s prijateljima i obitelji. Odvojite vrijeme i za sebe. Kada ste sposobni odvojiti se od svojih poslovnih obveza, mnogo je jednostavnije vratiti im se s osmjehom i puni energije.

Potražite pomoć

Ne morate sve obavljati sami. Zapravo, vjerojatno ne biste ni trebali. Postoje neki zadaci za koje bi bilo bolje da ih obave drugi. To vam štedi vrijeme, energiju i novac. K tome, možete se posvetiti zadacima u čijem obavljanju uživate i onima koji vam donose novac. Razmislite o outsourcingu ili zapošljavanju novih zaposlenika da obave neke, na primjer, administrativne zadatke.

Zaključno, razmislite o tome da pronađete nekoliko motivacijskih ‘okidača’. Na primjer, postoji li pjesma koja vam pomaže da se osjećate energičnije. Motivira li vas rad u drugačijem okružju? Postoji li neka misao koja vas nasmijava i zbog koje se osjećate motiviranima? Ovo su jednostavne strategije, ali djeluju.

(STUDOMAT.ba)