Tim Pravnog fakulteta UNSA: Osvojili bronzu i ostvarili plasman na Međunarodno takmičenje u Oxfordu

Tim Pravnog fakulteta se od 01.12. do 03.12.2022. takmičio sa 11 drugih timova u okviru regionalne runde “Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition“.


viber image 2022 12 05 08 11 35 170
Foto: unsa.ba

Tim Univerziteta u Sarajevu – Pravnog fakulteta u sastavu: viši asistenti Tahir Herenda i Nasir Muftić i asistentica Adna Škamo (treneri), te studenti/ce: Abela Rastoder, Maša Fazlić, Sanin Delalić i Petar Lučić, u meču protiv tima ELTA Univerziteta (Budimpešta) za 3. mjesto u okviru regionalne runde “Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition“ za Centralnu i Istočnu Evropu izvojevao je ubjedljivu pobjedu i ujedno se plasirao na finalnu, međunarodu rundu koja se održava na Univerzitetu u Oxfordu u martu 2023. godine.

Članica tima Abela Rastoder je proglašena za 5. najbolju govornicu ove regionalne runde.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tim Pravnog fakulteta se od 01.12. do 03.12.2022. takmičio sa 11 drugih timova u okviru regionalne runde “Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition“ za Centralnu i Istočnu Evropu, koja se održavala na Pravnom fakultetu Univerziteta ELTE u Budimpešti.

“Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition“ je takmičenje međunarodnog karaktera, koje podrazumijeva simulaciju suđenja iz oblasti medijskog prava, sa posebnim fokusom na pitanja slobode izražavanja i informacijskih tehnologija u društvu.

Takmičenje je organizirano na način da studenti/ce komparativno istražuju pravne standarde na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou i razvijaju svoje argumente (u pisanoj i usmenoj formi) o najsavremenijim pitanjima medijskog prava i primjeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima u konkretnom hipotetičkom slučaju.

Takmičenje se sastoji od sedam regionalnih rundi (Južna Azija, Azija-Pacifik, Jugoistočna Evropa, Centralna i Istočna Evropa, Bliski istok, Afrika i Amerika) i selektivne međunarodne runde održane u Oxfordu.

U prethodnim godinama tim Univerziteta u Sarajevu – Pravnog fakulteta je zabilježio odlične uspjehe, od kojih je najveći ostvaren 2021. godine, osvajanjem prvog mjesta na regionalnoj rundi takmičenja i 8. mjesta u međunarodnoj, finalnoj rundi u Oxfordu u konkurenciji 80 pravnih fakulteta iz cijelog svijeta.

Ove godine, dvoje članova prošlogodišnjeg tima Pravnog fakulteta (Enida Dučić i Din Buljević) su bili i sudije na regionalnoj rundi u Budimpešti.

Učešće tima Pravnog fakulteta na ovom regionalnom takmičenju je podržala Misija OSCE-a u BiH i Univerzitet u Sarajevu.