Studenti socijalnog rada iz Mostara od sada će moći raditi u Hrvatskoj

S Filozofskog fakulteta u Mostaru konačno imaju dobre vijesti za sve studente koji planiraju raditi u Hrvatskoj.


sveuciliste
Foto: e-hercegovina.com

Studenti koji su završavali studij socijalnog rada na Sveučilištu u Mostaru već godinama su se borili s birokracijom, ukoliko bi poželjeli raditi u Hrvatskoj.

Ali s Filozofskog fakulteta u Mostaru konačno imaju dobre vijesti za sve studente koji planiraju raditi u Hrvatskoj.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Od sljedeće akademske godine svi studenti koji završavaju Studij socijalnog rada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru mogu položiti i tri dodatna ispita koji su uvjet za priznavanje inostrane stručne kvalifikacije, rekao je na konferenciji za novinare ministar rada, mirovinskog sistema, porodične i socijalne politike u Vladi RH Marin Piletić, nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, prenio je Hrvatski Medijski Servis.

Naime, dosad su već bilježene žalbe studenata koji su govorili kako ne mogu dobiti licence u Hrvatskoj, a iz Sveučilišta u Mostaru su još od 2017. godine govorili kako nije problem do njihovih diploma, jer su iste uredno nostrificirane od strane ENIC/NARIC ureda u RH.

Tvrdilo se da je problem bio što je studentima Hrvatska komora socijalnih radnika onemogućavala izdavanje licence ako im nadležno ministarstvo ne izda rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije, a nadležno ministarstvo im nije priznavalo kvalifikacije.

Zbog ovog problema su još prije nekoliko godina mediji pisali o mukama studenata koji su završavali studij socijalnoga rada na Sveučilištu u Mostaru, da bi nakon tri ili pet godina studiranja i obrane diplomskoga ili magistarskoga rada dolazili do diplome koja im u Hrvatskoj nije vrijedila gotovo ništa.

Radilo se o stotinama studenata s područja cijele Hrvatske, od kojih je najveći broj iz Slavonije.

Sada se ovim problemima staje u kraj.

Na Filozofskom fakultetu SUM-a na diplomskom Studiju socijalnog rada pokrenut je dodatni Modul izbornih kolegija za studente koji planiraju raditi u struci u Republici Hrvatskoj.

– Nastavu će izvoditi profesori s jednog od pravnih fakulteta univerziteta iz Republike Hrvatske. Položeni predmeti, bit će evidentirani u dodatku diplomi. Modul izbornih kolegija moći će slušati i polagati svi studenti prve i druge godine te apsolventi diplomskog Studija socijalnog rada. Za ovaj modul studenti neće morati izdvojiti dodatna finansijska sredstva, poručili su s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prenosi e-hercegovina.com.