Testirajte znanje iz geografije: Koliko država na svijetu nema rijeku?

Možete li nabrojati države koje nemaju rijeku?


river 1632009467

Država bez ijedne rijeke ima više nego što bi možda neko pomislio, otprilike 15, a ovo su neke od njih:

Libija

Sjevernoafrička pustinjska zemlja ne može se pohvaliti nijednom stalnom rijekom. Ono čime se može pohvaliti jest tzv. Velika rijeka podignuta ljudskom rukom. Riječ je o ogromnom sistemu cijevi koji navodnjavaju zemlju uzduž i poprijeko te čine 70 posto izvora pitke vode u Libiji, piše PunKufer.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Bahrein

Otočna Kraljevina Bahrein, baš kao i Libija, nema stalnih rijeka. Štoviše, podaci o periodu između 1972. i 2017. godine upućuju na to da je razina površinskih tekućica ostala stabilna: „oko nula milijardi kubnih metara godišnje“.

Saudijska Arabija

Za pretpostaviti je da su zemlje koje oskudijevaju vodom pustinjske zemlje, pa ne čudi što su na popisu zemlje Arapskog poluotoka. No ono što čudi jeste da ovako velika zemlja, koja se prostire na površini od 2.150.000 kvadratnih kilometaravnema nijednu jedinu rijeku – a ipak osigurava vodu za 34.000.000 stanovnika.

Gotovo polovica pitke vode dolazi od desalinizacije morske ili bočate vode. Mnogi se pitaju je li to rješenje za budućnost svijeta u kojem sve više govorimo o oskudici vode.

Vatikan

Tako blizu, a tako daleko – mogli bi se reći za minijaturni Vatikan, koji sam po sebi nema rijeku (neki bi rekli da nema ni mjesta za rijeku), ali je od talijanske rijeke Tiber udaljen oko 400 metara.

Malta

Uz Vatikan i Monako, koji su toliko maleni da podatak što nemaju rijeku nije baš šokantan, Malta je treća i posljednja evropska zemlja koja nema nijednu jedinu rijeku. Štaviše, nema nijedno (stalno) jezero. Pogledate li satelitsku snimku ovog otočja usred Mediterana, primijetit ćete jednolične sivo-smeđe tonove, s tek ponekim tragom zelenila. No, uvijek ostaje pogled na more i veselje kada prognoza najavi kišu.