Test ličnosti: Nacrtajte kuću, zatim drvo i osobu, te pogledajte rezulate

Kada crtamo, mi podsvjesno projektujemo naše glavne karakteristike i osobine na parče papira.


test licnosti 720x340 1
Foto: Google

Psiholozi vjeruju da naši crteži služe kao jedinstveni izvori informacija koji govore mnogo o našem pravom ja.

Kada crtamo, mi podsvjesno projektujemo naše glavne karakteristike i osobine na parče papira. Zato su ti mali crteži toliko važni. Putem ovog testa imate priliku da saznate nešto više o sebi. Poznat kao „Test House-Tree-Person“ (HTP) je tehnika dizajnirana da odredi glavne osobine ličnosti osobe koja ga izvodi i često se koristi tokom intervjua za posao.

Nacrtajte kuću, drvo i osobu. Sada se pripremite da otkrijete šta vaš crtež može da kaže o vašoj ličnosti. Prije svega šta se analizira na vašem crtežu?

– Dimenzije crteža predstavljaju vaš nivo samopoštovanja i samopouzdanja.

– Potezi i linije ukazuju na nivo odlučnosti i koliko se udobno osjećate tokom procesa donošenja odluka. Na primjer, ako ste skloni da dvaput povučete istu liniju, to pokazuje nesigurnost, nezadovoljstvo i perfekcionizam van kontrole.

– Jasnoća predstavlja harmoniju i fleksibilnost.

Slika kuće

Kuća predstavlja porodične odnose, kako vi vidite i tumačite dom i porodični život. To mnogo govori o tome kako se osjećate prema porodičnim vrijednostima uopšte i vašoj porodici posebno, prenosi Tuzlanski.ba.

Krov: predstavlja intelektualni, fantazijski i duhovni život.

Dimnjak: afektivni i seksualni život. Dim koji izlazi iz dimnjaka simbolizuje unutrašnju napetost.

Zidovi: čvrstina i snaga vaše ličnosti.

Vrata i prozori: odnos sa okolnim svijetom, društveni kontekst, nivo integracije. Na primjer, veoma velika vrata pokazuju da ste veoma zavisni.

Trotoari: otvorenost, pristup vašem intimnom porodičnom životu.

Osnova: stabilnost i kontakt sa stvarnošću.

Slika drveta

Drvo simbolizuje najdublje i najnesvjesnije aspekte vaše ličnosti. Predstavlja one stvari koje obično držite za sebe.

Grane: društveni kontakti, aspiracije i nivo zadovoljstva ili frustracije.

Stablo: predstavlja vaš osjećaj sebe, netaknutost vaše ličnosti. Ako je zakrivljeno, to znači da ste fleksibilni i da se lako prilagođavate.

Korijeni: povezanost sa vašim nesvjesnim i instinktivnim unutrašnjim svijetom, testiranjem stvarnosti i orijentacijom.

Osnova: kontakt sa stvarnošću i stabilnost. Na primjer, njegovo odsustvo predstavlja poteškoće u suočavanju sa stvarnošću.

Slika osobe

Osoba predstavlja samopoimanje, vaše idealno ja. Pokazuje vaš odnos prema ovom svijetu, kako vaš društveni život i unutrašnji svijet koegzistiraju.

Glava: inteligencija, komunikacija, mašta, društvenost. Na primjer, ako je glava veća od tijela, to znači da imate impresivne intelektualne sposobnosti.

Kosa: seksualnost, muškost i senzualnost.

Oči: društvena komunikacija i vaša percepcija svijeta oko vas.

Usta: senzualnost, seksualnost i verbalna komunikacija. Ako su usta na vašoj slici samo ravna linija, to znači da ste verbalno agresivni.

Ruke: afektivnost, agresivnost.

Vrat: kontrola impulsa.

Noge: kontakt sa stvarnošću, podrška, stabilnost i sigurnost.

Stopala: seksualnost i agresivnost.

Što je svaki od ovih dijelova na slici bogatiji i jasniji to su vaše karakterne crte ličnosti izraženije i bolje. Ukoliko su crteži oskudni bez mnogo detalja to govori o trenutnom emotivnom, ali i psihičkom stanju u kojem se nalazite. Možda se preopterećeni, rasijani ili jednostavno umorni. Osobe čiji su crteži živi, sa dosta detalja to znači da ste zadovoljni svojim trenutnim životnim stanjem.