Tehnike učenja za auditivni tip studenta

Ako si jedan od onih studenata koji slabije pamte gradivo iz knjiga, ali zato odlično zapamte sve što su čuli na predavanju vjerojatno pripadaš skupini auditivnih studenata.


54e0d5444b53a514ea898579ce203e7c1d22dfe05b51714a762f7dd1 640 1
Wokandapix (CC0), Pixabay

Auditivno učenje uključuje korištenje zvučnih izvora, ponavljanje naglas i slušanje zvučnih knjiga.

Kao što samo ime govori, auditivni studenti odlični su slušatelji pa najbolje pamte upravo ono što čuju. Za razliku od vizualnih tipova, njima treba mnogo kraće vrijeme da nauče gradivo za nadolazeći ispit. Naime, oni se najbolje koncentrišu primajući nove informacije slušajući sebe ili nekog drugog tko govori, a tada ponove informacije u svojim glavama. Tako najlakše zapamte ključne riječi i fraze. Sve ti je ovo poznato ako si i ti jedan od auditivnih tipova. Kako bi se što uspješnije pripremio za nadolazeće parcijale i ispite, slijedi nekoliko zanimljivih trikova koji će ti u tome pomoći, prenosi x-ica.com.

1. Snimaj važna predavanja

Postoji mnogo kreativnih načina kako učiti koristeći svoje auditivne sposobnosti. Umjesto bilješki, auditivni tipovi studenata lakše uče iz onog što su prethodno snimili. Bit će ti mnogo jednostavnije ako snimljeno u miru kasnije preslušaš kod kuće. Danas također postoje zvučne knjige u audio formatu koje ti mogu pojednostaviti i ubrzati proces učenja. Možeš napraviti i power point prezentaciju te je za vježbu naglas prezentirati svojim prijateljima ili obitelji.

2. Radi u skupinama

Za tebe je najbolje da radiš u skupinama jer na taj način možeš ponavljati naglas, zajedno sa svojim kolegama. Dok vizualni tipovi trebaju tišinu i samoću kod učenja, tebi će biti lakše ako budeš učio u skupini. Rasprava s kolegama je odličan način da zapamtiš najvažnije informacije i pojmove koji se mogu pojaviti u ispitu.

3. Postavljaj pitanja na predavanjima

Mnogim studentima je neugodno postavljati previše pitanja tokom predavanja. No, neka te to ne zabrinjava. Odgovore profesora brže ćeš zapamtiti nego da se samo prisjećaš predavanja u cjelini. Ne samo da će ti to pomoći kod učenja, već ćeš dobiti odgovore na moguće nepoznanice.

4. Čitaj i uči naglas

Prije početka čitanja određenog poglavlja, detaljno pogledaj slike, naslove te obavezno naglas komentarisi glavnu radnju. Odaberi najvažnije dijelove gradiva i razgovijetno ih pročitaj nekoliko puta. Uvijek kad je to moguće čitaj naglas – naravno, sve ovisi o tome gdje učiš.

5. Odaberi odgovarajuće mjesto za učenje

Auditivne tipove smetaju zvukovi iz okoline više nego što je to kod vizualnih studenata. Stoga, pokušaj pronaći što mirnije mjesto za učenje.

(STUDOMAT.ba)