Svjetski rekord: Italijan završio 15 fakulteta

Luciano Baietti živi u gradiću Velletri, smještenom na Alban brdima iznad Rima, i provodi dane vrzmajući se po maloj kući i bašti. Ali svakog dana, oko tri sata ujutro, on vadi knjige i počinje učiti.


Foto: Luciano Baietti
Foto: Luciano Baietti

Vremešni Baietti, sa svojih 70 godina, ima 15 bechelor i master diploma s različitih univerziteta širom Italije i već se uveliko priprema da stekne i svoju 16. diplomu.

– Zahvaljujući knjigama osjećam se slobodno. Na kraju krajeva, obje riječi imaju isti korijen, kaže Bajeti ukazujući na italijanske riječi libro, knjiga, i libero, što znači sloboda.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovaj bivši direktor srednje škole 2002. godine je dospio u Ginisovu knjigu rekorda kao čovjek s najviše diploma, završivši tada osam fakulteta, od čega je osmi bio mašinski.

Među njima su bili i fakulteti sociologije, književnosti, političkih nauka i filozofije, a većinom ih je završio na prestižnom i jednom od najstarijh univerziteta na svijetu – rimskom La Sapienca Univerzitetu. Od tada je dodao još sedam drugih na svoju listu, uključujući kriminologiju, vojnu strategiju, koju je studirao na daljinu na Torinskom univerzitetu, i turizam, koji je završio ovog mjeseca u Napulju.

– Svaki put sebi postavljam novi izazov, da vidim koliko mi tijelo i mozak mogu izdržati, kaže Baietti, koji je je započeo karijeru kao nastavnik fizičkog. Njegova 30 godina mlađa žena, koja stoički izdržava njegov tempo, opisuje svog muža kao “pravog lika”, koji je poznat u njihovom gradiću. Većinu diploma je stekao dok je imao stalni dnevni posao i volontirao za Crveni krst. Prvu diplomu, onu nastavnika fizičkog, stekao je 1972. i odmah je zavolio akademski svijet. Najveći izazov i najneuobičajenija je bila diploma vojne strategije.

– Ovaj studij su organizovali Ministarstvo odbrane i Univerzitet u Torinu i bavio se osjetljivim stvarima u vezi s nacionalnom bezbjednošću. Ispite smo morali polagati u uniformi, kaže on.

Studij kriminologije, tokom kojeg je radio intervjue sa zatvorenicima, takođe je imao dugoročni uticaj na Luciana.

(Nezavisne novine)