“Svi univerziteti koji ne mogu vratiti fizičku nastavu, moraju smanjiti školarinu”

Ministar obrazovanja jučer je dao izjavu u kojoj smatra kako bi univerziteti morali sniziti školarine ako ne misle vratiti nastavu uživo.


Focused university student doing his homework outside
Foto: Envato

Jučer je britanski ministar obrazovanja Gavin Williamson komentarisao da ako univerziteti ne mogu dati ono što se od njih očekuje, tada ne mogu ni naplaćivati pune školarine. Specifično naglašava kako je vlada dala zeleno svjetlo za povratak svih studenata na kampuse. – To želimo vidjeti, kazao je, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

U Velikoj Britaniji su univerzitetska tijela autonomna, stoga vlada ne može vršiti pritisak za povratak u učionice, no naglasio je: – Naš smjer je jasan i očekujemo da će se svi univerziteti, osim ako postoje validni razlozi, vratiti u situaciju da drže fizička predavanja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Gavin Williamson poručio je kako će vlada dati punu podršku i svu moć Uredu za studente (neovisnom regulatornom tijelu visokog obrazovanja u Engleskoj) u traženju univerziteta koji ne pružaju dovoljno studentima koji plaćaju njihove pristrojbe.

U smjernicama Ministarstva obrazovanja navodi se: – Budući da su pružatelji visokog obrazovanja autonomne institucije, oni bi trebali utvrditi i postaviti odgovarajuće planove, u skladu s ovim smjernicama i svim drugim relevantnim smjernicama vlade, na temelju njihovih pojedinačnih okolnosti.

U skladu sa smjernicama Ureda za studente, pružatelji usluga trebaju jasno obavijestiti svoje studente o tome što mogu očekivati od planirane nastave i učenja.

Ministar nastavlja kako bi to trebalo uključivati različite scenarije. – Jedan se temelji na trenutnim okolnostima, a drugi na promjenama koje bi se izvršile kao odgovor na promjenu zdravstvenih savjeta, kako bi mogli donositi informirane odluke, poručuje.

Podsjetimo, svojevremeno je i britanski premijer Boris Johnson dao prijedlog o obaveznom cijepljenju studenata prije vraćanja na kampuse, što je Ministarstvo odbilo, a britanska javnost osudila.

Također, ove vijesti dolaze samo dan nakon što su stigli rezultati njihovih standardiziranih ispita. Naime, broj izvrsnih učenika je naglo porastao (44,8 posto učenika ima ocjenu izvrstan), stoga se njihova vlada nalazi u još jednom problemu: broj prijava na fakultete. S obzirom na to da britanska vlada sufinansira školarine za svoje studente preko državnog proračuna, dolaze do problema prevelikog duga, kojeg kasnije studenti neće moći otplatiti, prenose.