Svečanom ceremonijom zatvoren 2. VIVA film festival: Uručene nagrade za najbolje filmove

Drugi međunarodni VIVA film festival koji je počeo 01. juna, zatvoren je večeras svečanom ceremonijom u Sarajevu, a Grand Prix Festivala, za najbolje filmsko ostvarenje, dobio je autor iz Irana Sajed Sayad Moosavi za film "Čovjek od soli”.


Svečanom ceremonijom zatvoren 2. VIVA film festival Uručene nagrade za najbolje filmove

Nagrade su uručene u četiri kategorije, za najbolji religijski, ekološki, turistički i omladinski film.

Prvu nagradu u kategoriji religijski film, zlatno drvo, dobila je Anaelle Morf iz Švicarske za film “Jevrejski sastanak uživo”. Drugu nagradu, srebreno drvo, osvojila je Ana Maria Carrasco Munoz iz Španije za film “Način života”, dok je nagradu bronzano drvo dobio Damir Bašić za film “Inverzum” iz BiH.

Nagrada “zlatni leptir” za najbolji ekološki film dodijeljena je Marku Pearceu iz Australije za film ”Priroda te treba”. Drugu nagradu, srebrenog leptira, dobio je Marcelo Ergester iz Brazila za film ”Sjeme”, dok je treću nagradu, bronzanog leptira, osvojio Nisvet Hrusić iz BiH za film ”Neobični gost”.

Prva nagrada, zlatna klapa, u kategoriji turistički film prikazan na otišla je u ruke Draganu Stojmenoviću iz Srbije za film ”Fenomen tvrđava”.

Drugu nagradu, srebrenu klapu, osvojile su Maja Bošković i Renata Lučić iz Hrvatske za film ”Poš'a nam je alavije”, dok je treće mjesto i bronzanu klapu osvojio film “Unesco-gradovi koje volimo” autora Herve Timarshea iz Španije.

U kategoriji omladinskog filma prvu nagradu, “zlatnu kameru” osvojio je Stefan Krasić iz Srbije za film “Ukras svijeta”, dok je drugu nagradu, srebrenu kameru dobio Mohammed Salam iz Iraka za film “Sonar”. Bronzana kamera, pripala je Sezeru Agezu iz Turske za film “Šarena djeca sivog grada”.

U kategoriji omladinskog filma iz BiH dodijelje su tri nagrade za najbolja filmska ostvarenja iz ove kategorije, a prva nagrada sponzora omladinskog filma AV-Tera, fotoaparat CANON EOS 700D sa objektivom promjera 18-55 mm pripala je Eriku Vildanu Bajraktareviću iz Sarajeva za film “10 ekoloških zapovjedi”. Drugu nagradu, fotoaparat EOS 1200D sa uključena dva objektiva u paketu dobio je Fran Zelić iz Ljubuškog za film “Probudi se”. Amer Javoraš iz Kaknja uručena je treća nagrada za film “Probudi se”.

Drugi Viva film festival počeo je 01. juna u osam festivalskih gradova – Sarajevu (Pozorište mladih Sarajevo), Varešu (Stara crkva) i Kaknju (Dom kulture), Sanskom Mostu (JU Kult media), Mostaru (OKC Abrašević), Ljubuškom (Kulturni centar), Lukavac (Dom kulture) i Puračiću (KUD Puračić).

Istovremeno su upriličene besplatne projekcije 123 filma, po 33 iz kategorija religije, ekologije i turizma i 24 filma iz kategorije omladinskog filma.

(STUDOMAT.ba)