Svečanom akademijom u Vijećnici Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu obilježio je 70 godina postojanja ove obrazovne institucije.

Na svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj zvanica kako iz svijeta politike, tako i iz akademske zajednice, a naročito oni koji su svojim djelovanjem jedan dio života bili vezani upravo i za Ekonomski fakultet.

Među zvanicama su se našli i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je održala prigodan govor, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, ali i profesori na Ekonomskom fakultetu kao što su Zlatko Lagumdžija, Željko Šain i brojni drugi.

EFSA je tokom 70 godina postojanja, kako je istaknuto, tradicijom, međunarodnom orijentacijom, nesebičnim radom nastavnog i nenastavnog osoblja te jasnom vizijom uprave zauzimao lidersku poziciju u oblasti visokog obrazovanja, naučno-istraživačkog i stručnog rada iz oblasti ekonomskih i poslovnih nauka u Bosni i Hercegovini.

Konstatovano je da takav status Fakulteta potvrđuju i međunarodna priznanja renomiranih svjetskih akreditacijskih kuća – američka AACSB i evropska EFMD.

Kako je istaknuto, EFSA dugo aktivno radi na povezivanju svojih ciljnih skupina uključujući studente, zaposlenike, vladu, akademsku i poslovnu zajednicu i medije. EFSA potiče saradnju sa neprofitnim organizacijama, volontiranje i angažman studenata te uključivanje u društvene aktivnosti i projekte društvene odgovornosti.

U skladu sa svojom vizijom, EFSA želi postati, kako je naglašeno, prestižna i utjecajna visokoškolska ustanova u jugoistočnoj Evropi, u oblasti poslovanja i ekonomije, promovirajući povezanost i dinamičan dijalog o društvenoj odgovornoj politici s vodećom ulogom zajednice visokog obrazovanja.

– Vrijednosti koje nas vode u postizanju ovih ciljeva su visok kvalitet svih naših procesa, akademska izvrsnost, odgovornost prema različitim segmentima društvene zajednice, integritet i otvorenost, a ostvareni kvalitet rezultat je dugogodišnjeg zajedničkog rada. Ponosi smo na našu nacionalnu i međunarodnu poziciju, naučne i nastavničke reference članova našeg nastavnog ansambla, saradnju sa partnerima na nacionalnom i međunarodnom nivou, a posebno smo ponosni na alumnije Fakulteta, naše najbolje ambasadore koje učimo univerzalnim vrijednostima – da vrijedno uče, rade i svoje znanje upotrebljavaju za dobrobit Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Program povodom obilježavanja velikog jubileja započeo je u ponedjeljak 10. oktobra, a završit će se u subotu kada će u auli Ekonomskog fakulteta biti organizovana zabava kojom će se zaokružiti cjelosedmični program.