Kako vam muzika može pomoći da brže i lakše učite?

Koliko puta vam se dogodilo da uhvatite sebe da pjevušite neku pjesmu za koju niste ni bili svjesni da je znate?


muzika slusalice

Možda je to muzika koju ni ne slušate, ali jednostavno vi znate riječi te pjesme dosljedno. Kako je to moguće?! Zašto vam se tako nešto ne dogodi sa gradivom koje bi trebalo da polažete na ispitu?!

Vjerovali ili ne, ali naš mozak pamti podsvjesno čak i kada mi to možda i ne želimo ili ne planiramo. To je slučaj sa riječima pjesama koje čujete svakog dana na radiju. Postoji li način da isti princip primijenimo i na pripremu ispita. Prvo da razumijemo kako se to uopšte dešava, piše najstudent.com.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ponavljanje

Na putu do fakulteta, u kafiću, dok učite ili u bilo kojoj drugoj situaciji jedna pjesma se vrti iznova danima, i ne možete se “odbraniti” od toga da vam se riječi urežu u pamćenje?! Bez obzira o kojoj je pjesmi riječ, čak iako se radi o izvođaču kojeg nikako ne volite.

S druge strane čuli ste neku pjesmu koja vam se dopada, a da se kasnije sjetite kako se zvala ili kako je počinjala nema šanse! Na isti način će funkcionisati vaš mozak kada je riječ o pripremi ispita i učenju stranog jezika, hemije, ekonomije…

Prvu pjesmu ste neminovno zapamtili zato što ste je čuli nebrojeno puta. Svaku informaciju ćete zapamtiti ukoliko je ponovite dovoljan broj puta. Ukoliko ste auditivni tip (lakše učite i pamtiti slušajući) iskoristite ovu prednost i isprobajte mali trik. Dok učite gradivo snimite ono što treba da naučite na diktafon ili mobilni i puštajte snimak tokom nekoliko dana kako biste zapamtili informacije.

Povezivanje informacija sa nečim bitnim

Određene pjesme ćete se možda sjetiti zato što vas podsjeća na određeni trenutak, situaciju, događaj… Određena emocija urezaće reči u vašu memoriju. Isti princip je primjenljiv i na učenje.

Primijenite ovo i na učenje kako biste informacije koje je potrebno da naučite učinili “lično bitnim i važnim pamćenja”. Razmislite kako ih možete povezati sa nekim drugim činjenicama koje su vam bitne i povežite te podatke. Pomaže i to da “uvježbavate” ispit, zamislite da ste stvarno na ispitu i da izvlačite pitanja. Odgovarajte sistemski i pokušajte da razumijete sve prije nego što krenete da obnavljate.

Uz zvuk i sliku do savršene memorije

Ovo je jedna od najvažnijih lekcija koje moramo da naučimo, a to je da mi najlakše i najbrže pamtimo ono što vidimo i čujemo. Mnoga istraživanja su potvrdila da verbalne asocijacije i vizuelni prikazi poboljšavaju našu sposobnost da pamtimo informacije. Taj princip se naziva dualno kodiranje.

Sljedeći put kada budete morali da pripremite neki težak i obiman ispit sjetite se ovog principa i primijenite sljedeće trikove:

  1. Podvlačite materijal za učenje različitim bojama.
  2. Pokušajte da vizualizujete to što učite. Još jedan korak dalje je da pokušate da zamislite čudnu, nevjerovatnu ili smiješnu priču oko informacija koje morate zapamtiti.
  3. Čitajte naglas kada učite i ponavljate.
  4. Trudite se da sebi vizuelno prikažete materijal za učenje. Napravite prezentaciju, infografik, tabelu, mapu… Sve ovo će vam pomoći da lakše zapamtite informacije i uvidite veze između njih.
  5. Glumite! Pretvarajte se da ste na ispitu i da odgovarate na ispitna pitanja ili da nekome drugom objašnjavate ono što ste naučili. Trudite se da objašnjavate materiju kao da “vaši slušaoci” ništa ne razumiju.