Svečano otvoren prvi Summit mladih u Tuzlanskom kantonu

Festival mladih je u Tuzlanskom kantonu okupio hiljade mladih, spremnih da se pokažu na polju umjetnosti, aktivizma, sporta, ekologije, naprednih tehnologija, nauke i inovacija.


banner479
Foto: CAT BiH

U Hrvatskom kulturnom centru „Sveti Franjo“ svečano je otvoren prvi Summit mladih u Tuzlanskom kantonu.

Summit je zaključak Festivala mladih koji je svečano otvoren 22.08.2021. godine manifestacijom „Tuzla pleše“ i trajao je mjesec dana.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na svečanom otvaranju prvog summita mladih u TK obratili su se Direktor Festivala mladih, Amir Zonić, Direktor Omladinskog resursnog centra Miralem Tursinović, Zamjenik ambasadora Italije, Mateo Evangelista, Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Zlatan Muratović i Premijer Tuzlanskog kantona, prof. Kadrija Hodžić.

Jako sam sretan što sam dio ovoga i drago mi je što mladi imaju priliku biti dio nečega velikog. Što se tiče Italije, mi imamo problem sa omladinskim angažmanom i šta god da radite budite zemlja koja će svoje mlade uključiti u što više projekata, omladinskih organizacija, rekao je zamjenik ambasadora Italije, Mateo Evengelista, prenosi catbih.ba.

Šest lokalnih zajednica, Sapna, Čelić, Gračanica, Gradačac, Lukavac i Tuzla su podržale ovaj projekat u potpunosti. Ovo nije još jedan Festival u kojem smo mi trebali napraviti koncerte i velike partyje, njegov cilj je bio da se upoznaju stvari na terenu, da odemo u gradove i općine, da se upoznamo sa omladinskim organizacijama i da na neki način napravimo presjek šta se to dešava u omladinskom sektoru, kazao je direktor Festivala mladih 2021, Amir Zonić.

Nakon svečanog otvaranja održan je panel pod nazivom „Obrazovanje za 21. stoljeće” gdje se razgovaralo o planovima za Kampus UNTZ, o budućnosti obrazovanja u TK i o samoj digitalizaciji.

Također prvom Summitu mladih u TK pridružili su se i organizatori Evropske prijestolnice mladih Novi Sad – OPENS 2019.

Naša ideja je bila da se otvore vrata omladinskim organizacijama i da se dopuni ono što već imamo. Tokom samog planiranja mi smo razmišljali, a šta dalje kada dođe 2019 godine, kada postanemo Evropska prijestolnica mladih. Mi smo i nakon toga nastavili sa našim aktivnostima. Naša zajednička djelovanja, mladih i omladinskih organizacija se na kraju isplatila, Vukašin Grozdanović, koordinator OPENS-a Novi Sad.

Festival mladih promoviše znanje, talenat i uspjeh, a mladima daje nova međunarodna poznanstva, vještine, znanja i samopouzdanje za preuzimanje liderskih uloga. Ovo je projekat koji spaja različitosti nastojeći da mladima pruži iskustva u širokom spektru aktivnosti i najkvalitetniji kulturni sadržaj.

Kompletan program prvog Samita možete pogledati na linku.