Svečano otvoren jubilarni 50. teatarski festival BiH FEDRA u Bugojnu

Predstava domaće produkcije, Teatra FEDRA Bugojno, zaokružila je prvu festivalsku noć i odrigrana je nakon svečanog otvaranja.


2 20
Foto: Bug.ba

U srijedu, 13.07. započela je teatarska magija u Bugojnu, svečanim otvorenjem i početkom bogatog programa 50. Teatarskog festivala BiH FEDRA, a koji će se održavati narednih 7 dana.

Festivalski sadržaji su započeli, tradicionalno, otvaranjem izložbe u Galeriji Kulturno-sportskog centra Bugojno. Radi se o izložbi “NADA” Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, koja predstavlja ilustracije iz likovnog arhiva istoimenog časopisa koji je izlazio u periodu od 1895 do 1903. godine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Umjetnička galerija BiH je u trenutku svog osnivanja 1946. godine naslijedila likovni arhiv „Nade“, zajedno sa ostalim djelima iz kolekcije Galerije slika Zemaljskog muzeja, što predstavlja nukleus današnje kolekcije od preko 6000 umjetničkih djela.

1 29

Prva predstava takmičarskog programa je bila „UGLEDNI GOST“ HKUD Dinara KS „Cleuna“ iz Livna, a u kojoj su igrali Tereza Vrdoljak i Dragan Keškić. Režiju potpisuje Dinko Periša, koji između ostalog za predstavu kaže:

Kad su me pitali zašto sam odabrao ovaj tekst/ predstavu za raditi, jedan od odgovora bio je: da se malo odmorim. I baš sam se odmarao par mjeseci, a odmarali su me klasika, disciplina, odgovornost, trud i rad  i rad i rad i… Odmarali su me  dijalozi, monolozi, šutnja, pokreti, rekviziti… Odmarala su me uspoređivanja, pitanja, odgovori, stanja, raspoloženja… Ne, ne, nisam sebičan to  mi ne možete prilijepiti.

Potom, ispred Kulturno-sportskog centra, u odličnom ambijentu, svečano je otvoren 50. Teatarski festival BiH FEDRA. Predstavljen je ovogodišnji program, članovi žirija, pokrovitelji i sponzori, prateći program. Voditeljica je bila prof. Senada Milanović, a prisutnima se obratio i Direktor Festivala Mirza Idrizović i organizator kulturnih aktivnosti Kulturno-sportskog centra Bugojno, Vahid Duraković.

Također, prisutnima se obratio i direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Strajo Krsmanović, kao i pokrovitelji Festivala, općinski načelnik Hasan Ajkunić i ministar u Vladi SBK, Amir Šečibović. Festival je svečano otvorila Potpredsjednica Federecije BiH, također pokrovitelj Festivala, Melika Mahmutbegović.

Predstava domaće produkcije, Teatra FEDRA Bugojno, zaokružila je prvu festivalsku noć i odrigrana je nakon svečanog otvaranja. „BITI HAMLET“ je drušveno angažovana predstava u kojoj Šekspirov Hamlet ne postavlja pitanje:” Biti ili ne biti?” nego nudi konkretan odgovor. Biti je rješenje – probuditi se, misliti i djelovati! Igraju: Suad Velagić, Ajla Beganović, Senad Milanović, Nina Čizmo, Imran Ferizović, Zina Šahović Kulašin, Vigor Dundović i Semir Beganović. Režija i adaptacija: Senad Milanović.

Drugi Festivalski dan je započeo okruglim stolom o dvije odigrane predstave iz takmičarskog programa, a u nastavku dana publika će moći uživati u izložbi Edina Ćatića Bate „FEDRA 2006-2021“, te predstavama „NAOPOSUM ILI NIKAKO“ iz Ljubuškog i „CSI-JASET“ iz Konjica.