Sve vrijeme smo bili u zabludi: Da li znate čemu služi plavi dio gumice?

Da li ste znali da plavi dio gumice nikada nije trebao da briše trag hemijske olovke? Evo za šta je zapravo trebao da bude korišten...


gumica 1

Skoro svaka osoba je bar jednom u životu imala ovakvu gumicu, živeći u ubjeđenju da plavi kraj predstavlja dio gumice koji briše tragove hemijske olovke.

Ali stvar je zapravo malo drugačija. Svako kada bi i pokušao da briše, ne bi baš najbolje uradio posao i papir bi se češće cijepao i pravio štetu, nego što bi se nešto obrisalo.

Plavi kraj je zapravo bio namijenjen za brisanje oznaka koje su napisane olovkom na debelim i teškim papirima.

Mekani kraj roze ili narandžaste boje napravljen je za mekše papire, koje bi plavi dio pocijepao. Koristi se i za precizno brisanje svijetlih tragova na tamnim površinama.

Na klasičnom papiru, uklanjanje tragova hemijske može biti veoma teško i naporno. Plavi kraj gumice je veoma grub čak i za deblji i grublji oblik hartije.

OK, većina nas je vjerovala da je plavi dio služio za brisanje onoga napisanog hemijskom olovkom, a narandžasti za brisanje onoga napisanog grafitnom olovkom i nakon ovog teksta mislite da smo konačno riješili misteriju koja nas prati od djetinjstva? Ali onda smo naišli na nešto novo što nas je dodatno zbunilo – zašto postoji zašiljeni dio na krajevima gumica, i čemu bijela traka u sredini?