Sve veći interes za “Data Science Days” na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu

U saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Sarajevu, asocijacijom studenata EESTEC i podršku BIT Alijanse održan je jedan u nizu događaja u sklopu projekta Data Science Days koju je pokrenula bh. kompanija Atlantbh.


Sve veći interes za Data Science Days na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu 1

Predavanje je privuklo veliki broj softver inženjera, IT entuzijasta, predstavnika IT kompanija, ali i studenata koji pokazuju sve veći interes za ovom oblasti.

Nedavno održana Konferencija za razvoj softverske industrije u BiH održana u zgradi Parlamenta BiH istakla je potencijale kojima raspolaže domaća softverska industrija, kao i kontinuiranu potražnju na svjetskom tržištu. Zaključeno je da obrazovanjem 25.000 softver inženjera IT industrija ima priliku da postane najjača bh. industrija i pokretačka snaga bh. ekonomskog razvoja.

Upravo je to jedan od razloga ovakvog projekta koji ima za cilj prenijeti znanje i pokazati primjenu jedne nove i veoma interesantne sfere u oblasti IT-a, a to je Data Science ili Nauka o podacima.

Belma Ibrahimović, asistentica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i Data Scientist u kompaniji Atlantbh, objasnila nam je šta je to čime se ona bavi:

– Data Science je relativno novo mutidisciplinarno naučno-tehničko polje, koje uz pomoć podataka, statističkih alata, mašinskog učenja i programiranja transformiše svijet u kojem živimo. Količina podataka će u narednom periodu rasti više nego ikada, s njom i potreba za Data Science-om, a takozvana era podataka će svakim danom otkrivati nove mogućnosti primjene alata Data Science-a.

Sve veći interes za Data Science Days na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu 2

Stotinjak osoba koje su posjetile ovaj događaj imali su priliku razmijeniti iskustva i iz prve ruke saznati sve o najnovijim metodama, alatima, i najboljim praksama u svijetu Data Science-a.

– Bez obzira na fantastičan razvoj hardwarea, od iPhonea to električnih Tesla automobila, prava vrijednost leži upravo u podacima koje ti uređaji prikupljaju i kako te podatke na pametan način pretvoriti u nama korisne informacije. Mi smo na vrijeme prepoznali ovaj trend i već godinama investiramo vrijeme i ljude i bavimo se naprednom analizom podataka i korištenjem algoritama vještačke inteligencije, na projektima za najveće svjetske kompanije. Organizacijom «ABH Data Science Days» želimo nesebično sa svima zainteresiranima podijeliti znanje i uputiti javni poziv IT i akademskoj zajednici da nam se pridruže na ovoj nevjerovatnoj avanturi, istakao je Milad Čerkić, CEO Atlantbh.

Haris Osmanbegović, član EESTEC-a i student II godine Odsjeka za računarstvo i informatiku smatra da su događaji poput ovog potrebni fakultetu:

– Ovakvi događaji su iznimno važni za studente jer upotpunjuju znanje stečeno tokom studija. Smatramo da je praksa iz Data Science-a koju nudi kompanija Atlantbh izuzetan način da studenti praktično primjene naučeno i nadamo se da će Data Science Days povećati zainteresovanost studenata za ovu oblast naše struke.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, Samim Konjicija, uvijek podržava događaje koji imaju za cilj unapređenja znanja studenata:

– Projekat Data Science Days predstavlja dio izuzetno dobre saradnje koju Elektrotehnički fakultet u Sarajevu već duže vrijeme ima sa kompanijom Atlantbh. Zajednički cilj nam je da naši studenti i drugi zainteresirani, kroz predavanja stručnjaka iz Atlantbh koji se fokusiraju na rješavanje realnih problema, steknu uvid u ulogu aktuelnih i naprednih tema u svakodnevnom radu današnjeg profesionalca. Mašinsko učenje, statistika, datamining i druge slične teme već godinama imaju svoje naglašeno mjesto u studijskim programima koji se izvode na Elektrotehničkom fakultetu i ovo je najbolji način da se ukaže na aspekte njihove primjene. Data Science danas predstavlja jednu od najaktuelnijih disciplina u oblasti računarstva i nema sumnje da je ovaj projekat pravi pogodak. U saradnji sa Atlantbh ćemo nastojati i u budućnosti ponuditi projekte sa interesantnim i aktualnim sadržajima za naše studente.

(STUDOMAT.ba)