Sve je spremno za početak nove akademske godine na UNTZ, a evo na koji način će se odvijati nastava

Na koji način će se odvijati nastava na Univerzitetu u Tuzli?


Filozofski fakultet u Tuzli
Filozofski fakultet u Tuzli

Iako su podaci o broju zaraženih koronavirusom u usponu, nastava na Univerzitetu u Tuzli će se, za početak, odvijati klasičnim modelom. Kontakt između studenata i profesora je ključan za uspješno prenošenje znanja, zbog čega će nadležni pokušati održati ovaj sistem dokle god je to moguće.

Nastava na Univerzitetu u Tuzli počinje u ponedjeljak, 4. oktobra. Studenti će, za razliku od prošle godine, ovoga puta sjesti u školske klupe.

 – Nastava će se odvijati na klasičan način što znači fizičko prisustvo nastavnika i saradnika sa studentima. U toku su sve pripreme kada govorimo o početku nastave tako da u ovoj sedmici već imamo pojedine rasporede predavanja, a do kraja sedmice ćemo imat potpun raspored, rekao je Jasmin Suljagić, prorektor za nastavu i studentska pitanja UNTZ, piše Federalna.ba.

Posebno je to značajno za studente jer, kako nam kažu, nemaju baš dobra iskustva sa online nastavom. Klasičan model je jedini način koji omogućava poptunu interakciju među studentima i profesorima.

 – Samim tim budu bolje na kraju i ocjene i cjelokupan taj uspjeh, zato što online nastava, sama ta kućna atmosfera stvara neko to opuštanje, samim tim i manjak koncentracije i gubi se želja za praćenjem i zapisivanjem, kaže Maja Ibričić, studentica Filozofskog fakulteta UNTZ.

Nadležni kažu da će pokušati održati ovaj sistem nastave koliko god to epidemiološka situacija bude dozvoljavala. Ukoliko dođe do pogoršanja, poslušat će savjete struke.

 – Mi moramo sagledati kompletnu epidemiološku situaciju, saslušati šta struka kaže i donijeti konačnu odluku o organizaciji nastave. Za sada stvari stoje da će nastava da krene klasičnim modelom naravno tamo gdje je to moguće spram broja studenata organizovati, istakao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Inače, na području Tuzlanskog kantona je trenutno aktivno zaraženo oko hiljadu osoba, a broj se svakodnevno povećava zbog čega se konstantno poziva na odgovornost.