Sve ima svoje pozitivne strane: Ovo su slatke radosti ispitnih rokova

Koliko puta dnevno se pitate zašto je život tako siv?


ispiti

U vrijeme kad su ispitni rokovi vrlo je teško. Studenti se bore s time da prežive i samo broje sekunde do posljednjeg ispita i onog trenutka kad će napokon moći odahnuti – reći ‘gotovo je’ i prespavati sljedeća dva dana. No, sada taj trenutak nije ni blizu. I kako pronaći motivaciju za preživjeti ovo sivo razdoblje?

Koliko puta dnevno se pitate zašto je život tako siv? Zašto je vrijeme ovako sivo, zašto je koronavirus tako siv, zašto su ispiti tako sivi? Kad će skripte prestati biti tako sive? Kad će ovo sivilo više prestati? Kad ćemo nam jedino sivilo biti dim cigarete koji ispuhujemo preko kafe u omiljenom kafiću? Kad će nam se radost i boje vratiti u ‘normalno’?

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zimski ispitni rok je i inače poznat po sivilu, no ove godine je situacija gora nego inače. Stres zbog pandemija i elementarnih nepogoda koje su nas pogodile posljednjih mjeseci, ispitni rokovi padaju teže no inače. Najveći problem je pronaći motivaciju u ovim uvjetima. Dodajte k tome umor i imate ‘dobitnu’ kombinaciju.

Postoje neke univerzalne motivacije za učenje – počevši od toga da je potrebno dati uvjete za kolegije u ljetnom semestru, skupiti ECTS i ‘očistiti’ semestar, pa do toga da je studentski san leći u krevet i znati da ste sve riješili, doseći taj mir. Sve su to već poznate stvari, no što kad ste u teškoj negativi zbog svega? Zato vam donosimo nekoliko sitnica koje su ‘prednosti’ ispitnih rokova, piše srednja.hr.

Nema predavanja

Najveći plus ispitnih rokova jest taj što nema predavanja. Teško je reći je li nam to draže u ovo online vrijeme kada se skraćuje vrijeme provedeno pred ekranima, ili kada je situacija normalna pa ne gubimo vrijeme na putovanja do fakulteta i nazad kući. Što god vama bilo bitnije, uvijek vrijedi isto – to što nema predavanja je veliki plus.

Manjak predavanja daje veću slobodu. Sami možete organizirati svoje vrijeme, pa se tako možete posvetiti i stvarima koje nisu povezane s faksom. Je li to pametno? Ne baš, ipak su ispiti u pitanju, no nekad je to ono što je potrebno. Uzeti dan odmora kada ste pri rubu je ono što bi vas moglo spasiti – i manjak predavanja vam to može omogućiti.

Odmor od svega (osim od ispita)

Bilo da živite sami ili ove rokove provodite s roditeljima, jedno je sigurno. Dok su ispiti u toku, imate pravo na odmor od svega. Što bi se reklo, imate ‘free pass’ na sve. Treba pokupiti veš? Ispiti. Treba usisati? Ispiti. Treba ići u dućan? Ispiti. Jednostavno, što god je potrebno napraviti – ne možete, ispiti.

Vrijeme je takvo da postoji malo obaveza od kojih se treba bježati, no ovo je izlika koja se prijašnjih godina koristila i za izbjegavanje neželjenih druženja, odlaska u teretanu ili bilo koja stvar koja vam pada na pamet. Jednostavno, ispiti i učenje su prioritet!

Tetošenje

Slično kao što imate ‘free pass’ od kućanskih poslova, isto tako imate pravo na poseban tretman. Ovo je nešto što je sasvim sigurno bolje izvedeno u kućnoj atmosferi kad ste s porodicom, no izvedivo je i s cimerima i/ili dobrim prijateljima. U drugom slučaju, postoji samo jedan faktor o kojem sve ovisi – koliko ispita vam se međusobno poklapa.

Kada je u pitanju tetošenje, nije teško pogoditi o čemu je riječ. Naravno, hrana. Ispitni rokovi nisu bezrazložno vrijeme debljanja. Ako ste doma, sasvim sigurno ćete više uživati u maminoj kuhinji oko koje će se i majka više potruditi no inače. Ako niste, vjerovatno ćete sami sebe tetošiti – dopustiti sebi čokoladu više, preskočiti trening ili provesti dva dana u krevetu.