“Svaki dan je nova avantura i svako jutro se probudim sa osmijehom na licu”


lejla afs program
Foto: Lejna Čelebičić

Lejna Čelebičić iz Sarajeva, učesnica AFS jednogodišnjeg programa razmjene u Sjedinjenim Američkim Državama u školskoj 2013/2014. godini piše o svojim prvim sedmicama života u novoj zemlji.

“Zdravo svima! Ja sam Lejna Čelebičić is Sarajeva. Dana 07.8.2013. godine spakovala sam svoj život u kofer koji je težio 20 kg i u 08:00 na Sarajevskom aerodromu zagrlila svoju porodicu, najbolje prijateljice i ulaskom u avion otvorila nova vrata i započela novu avanturu. Svoj život preselila sam u San Carlos, Kaliforniju. I sada dok sjedim i pišem i dalje ne mogu da vjerujem da sam tako daleko od svog doma i porodice, a opet se osjećam kao da sam kući. Moja domaćin porodica me je prihvatila kao da stvarno jesam njihova kćer i kao da oduvijek živim sa njima. To me čini neizmjerno sretnom.

Unazad tri godine Centar za kulturu dijaloga (CKD) je razvijao moje kritičko mišljenje, savjetovao me u unapređivanju mojih debatnih vještina i učio me kako biti dobar govornik ali i slušaoc. Debata je definitivno postala dio moga svakodnevnog života, pomogla mi je da riješim mnoge konflikte, jer ko jednom krene u debatne vode, sa velikim zadovoljstvom kroz te vode pliva čitav svoj život. Beskrajno hvala CKD-u na svemu što je učinio za mene i na svemu što me je naučio.

Srednja škola je u potpunosti drugačija. Sequioa High School sa svojih 2080 učenika je jedna od najboljih škola u ovom dijelu Kalifornije. I da, isto je kao u filmovima. Fudbaleri u svojim dresovima, navijačice u njihovim prekratkim suknjama i izbor predmeta koji ne možete ni zamisliti. Od naprednog plesa, fotografije, klavira do biotehnologije, psihologije i plivanja. Svaka učionica je vrhunski opremljena sa laptopima i touch ekranima umjesto školskih tabli.

Amerika je zbog svoje historije u mogućnosti da me upozna sa raznim religijama i nacijama. Toliko novih ljudi, toliko novih prijatelja, toliko mogućnosti. Svaki dan je nova avantura i svako jutro se probudim sa osmijehom na licu znajući da je ispred mene izvanredan dan i da ću dosta toga naučiti.

Ponosna sam što sam izabrana za prvu predstavnicu AFS BiH u Sjedinjenim Američkim Državama i što ću otvoriti put za naredne generacije koje će opravdati moje povjerenje i pokazati našu, moju Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu. Ne postoje riječi kojima mogu opisati koliko je i koliko će ova godina utjecati na moj život. Vrijedilo je biti hrabar i krenuti u pustolovinu, jer život doista počinje izlaskom iz svoje sigurne zone.”

O AFS-u

AFS Intercultural Programs, Inc. (AFS) sa sjedištem u New Yorku je međunarodna nevladina, neprofitabilna, stranački i vjerski neorijentisana organizacija zasnovana na volonterizmu koja pruža iskustva interkulturnog učenja kako bi ljudima pomogla da razviju znanje, vještine i razumijevanje potrebno za stvaranje pravednijeg i mirnijeg svijeta.

AFS je globalna organizacija osnovana tokom Prvog svjetskog rata kao American Field Service čijih je 5.000 volontera, vozača ambulantnih vozila, pomagalo civilima i ranjenima na bojnim poljima u Francuskoj i na Balkanu, a tokom Drugog svjetskog rata u cijeloj Evropi, Sjevernoj Africi i Indiji.  Nakon Drugog svjetskog rata, 1947.godine, volonteri – vozači ambulatnih vozila su organizovali prve AFS razmjene učenika između Evrope i SAD-a kako bi pomogli u izgradnji mira i razumijevanja u svijetu. AFS programi razmjene su nagrađeni od strane Ujedinjenih naroda.

AFS globalnu mrežu čini 56 AFS organizacija članica i saradnica, a AFS programi su prisutni u 88 zemalja svijeta.  AFS partneri dijele istu misiju, principe, procedure, edukativne ciljeve i programske standarde. U AFS programima razmjene godišnje učestvuje više od 12.000 srednjoškolaca, volontera, i nastavnika iz 88 zemalja svijeta. AFS programe podržava oko 42.000 aktivnih volontera širom svijeta, čineći tako AFS jednom od najvećih svjetskih organizacija zasnovanih na volonterizmu.

Više informacija o AFS programima razmjene pročitajte ovdje.

(STUDOMAT.ba)