Razmatrane perspektive saradnje univerziteta iz BiH i Saudijske Arabije

Rektori univerziteta u Bosni i Hercegovini u nastavku zvanične posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji posjetili su najstariju i najveću visokoškolsku ustanovu u ovoj arapskoj državi, Univerzitet "Kralj Saud".


posjeta rektora rijadu 2
Foto: FENA

Rektori univerziteta u Bosni i Hercegovini u nastavku zvanične posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji posjetili su najstariju i najveću visokoškolsku ustanovu u ovoj arapskoj državi, Univerzitet “Kralj Saud”.

Prvi čovjek fakulteta, rektor Badran A. Al-Omar u pratnji svojih vicerektora i ostalih saradnika na zvaničnom dijelu sastanka ponovio je već na prethodnim sastancima izraženu želju za saradnjom na obostrano zadovoljstvo i korist, prenosi portal Vijesti.ba.

– Ministar dr. Khalid Alanqari već vam je izrazio volju vlade da pomogne našu saradnju, kazao je uz riječi dobrodošlice rektor Al-Omar, dodajući da bi konkretni oblici zajedničkog djelovanja mogli se odvijati u pravcu saradnje na istraživanjima, razmjeni predavača i studenata, a govorilo se i o stipendiranju nadarenih studenata i onih koji uče arapski jezik, uz mogućnosti boravka do dvije godine u Rijadu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić naglasio je da bi “saradnja na istraživanjima s univerzitetom koji visoko kotira na Šangajskoj listi (po kriterijima najoštrija svjetska rang-lista 500 najboljih univerziteta svijeta) za Univerzitet u Sarajevu značila mnogo”.

Inače, Univerzitet “Kralj Saud”, kao posljedica strategije donesene na najvišem nivou Kraljevine, strategije ulaganja u visoko obrazovanje od 2003. godine, o čemu će FENA posebno izvještavati, u prethodnih pet godina na spomenutoj Šangajskoj listi skočio je u prvih dvije stotine.

Usporedbe radi, zagrebački univerzitet se nalazi pri dnu ljestvice, oko 500. mjesta, beogradski je nakon ogromnih investicija skočio do 400. itd.

– Individualni centri izvrsnosti koji postoje na Sarajevskom univerzitetu i postizanje njihove saradnje s Univerzitetom “Kralj Fahd” bio bi oblik saradnje s najdugoročnijim efektima, kazao je Avdispahić.

Sarajevski rektor je dodao da takva znanja izvrsnosti postoje, naprimjer, u otofizici, pojedinim granama biohemije, forenzičkim i genetičkim istraživanjima i slično.

Rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović, s druge strane, za saradnju je saudijskim kolegama  ponudio tri projekta: izgradnja islamskog teološkog instituta pri Univerziteta u Tuzli, institucionalno organiziranje kurseva arapskog jezika, te saradnja na uspostavi stomatološkog fakulteta.

Prethodno, Halilović je ministru Alanqariju predao i studiju izgradnje kampusa Univerziteta u Tuzli, a i rektora Al-Omara je izvijestio o tome, kako je sam rekao “projektu svih projekata” za UNTZ.

Rektor SSST-a Ejup Ganić naglasio je važnost saradnje na razmjeni profesorskog i studentskog kadra.

– Kada studenti iz Bosne i Hercegovine odu u zapadne zemlje na školovanje vrlo rijetko se vraćaju. Pomozite da odškolujemo onaj kadar koji će se sa studija i istraživanja na vašim fakultetima i usvojenih znanja iz medicine, tehničkih nauka, informatike… vratiti u domovinu, poručio je Ganić.

Delegaciju, osim spomenute trojice rektora, čine i čelni ljudi zeničkog, bihaćkog i mostarskog univerziteta, Džemal Zečić, Refik Šahinović i Sead Pašić, kao i predstavnici privatnih univerziteta rektor Mustafa Uzunoglu (Burch) te vicerektor Muhamed Hadžiavdić (International University Sarajevo).

Organizator posjete rektora je kulturni ataše pri Ambasadi i direktor Kulturnog centra Kralj Fahd Khalid Addamigh.

Na put u Rijad iz različitih razloga nisu krenuli pozvani predstavnici univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, kao i predstavnici Sveučilišta u Mostaru.

(FENA/Vijesti.ba)