“Nacistička policija hapsi sve redom za najlakše “zločine”, poput disanja, stajanja, i slično. Dobrodošli u Njemačku 1933”, poručila je jedna od studentica.

Više od 100 studenata postavilo je kamp u kampusu Slobodnog univerziteta u Berlinu u znak protesta protiv izraleskog rata u Gazi, na što je uslijedila intervencija berlinske policije.

Grupa je, naime, podigla šatore ispred zgrade Univerziteta i razvila transparente izražavajući solidarnost sa palestinskim narodom.

– Demonstriramo protiv genocida i nastavićemo u solidarnosti sa otporom drugih studenata. Sve od Globalnog juga do ovdje. Nacistička policija hapsi sve redom za najlakše “zločine”, poput disanja, stajanja, i slično. Dobrodošli u Njemačku 1933, poručila je jedna od studentica.

Noseći kefije i mašući palestinskim zastavama, studenti su uzvikivali parole poput “Slobodna, slobodna Palestina!”, “Izrael je teroristička država”, “Sram te bilo Njemačka”.

Uprava univerziteta je saopćila da je pokušaj studenata da zauzmu kampus neprihvatljiv i pozvala policiju da istjera demonstrante.

Otkako su prošlog mjeseca počeli protesti na brojnim američkim univerzitetima u znak podrške Palestini, protesti su se proširili širom svijeta, uključujući i univerzitete širom Evrope.