U sklopu MEXT (Ministarstvo obrazovanja i nauke) programa stipendiranja Vlada Japana nudi tri različita programa stipendiranja za studente iz Bosne i Hercegovine koji žele studirati na univerzitetima u Japanu, a rok za predaju aplikacija je 30. juli 2020. godine, do 17:00 sati.

Prema Javnom pozivu Vlade Japana programi stipendiranja za 2021. godinu uključuju: studente istraživače (MA/PhD), dodiplomce i studente tehnoloških fakulteta, prenose stipendije.ba.

Program stipendiranja za postdiplomski (istraživački) studij odnosi se na sve studente bilo kojeg usmjerenja koji žele studirati na japanskim univerzitetima na postdiplomskom nivou, odnosno vršiti akademsko istraživanje na istim (MA & PhD), a rođeni su na ili poslije 2. aprila 1986. godine.

Drugi Program stipendiranja odnosi se na studente bilo kojeg usmjerenja koji žele studirati na japanskim univerzitetima na postdiplomskom nivou, odnosno vršiti akademsko istraživanje na istim (MA & PhD), rođeni su na ili poslije 2. aprila 1986. godine

Za program koji se odnosi na studente tehnoloških fakulteta, a čija je specijalnost oblast tehničkih predmeta kriterij je da su rođeni na ili poslije 2. aprila 1996. godine, uz završeno redovno min. 12-godišnje obavezno i sekundarno obrazovanje (osnovna i srednja škola) najkasnije do septembra 2020. godine. Iz Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini napominju da aplikanti trebaju poslati sve potrebne dokumente poštom na adresu Ambasade Japana u BiH (Bistrik 9, 71 000 Sarajevo) i tom prilikom naznačiti „Aplikacija za MEXT stipendije za 2021. godinu / Application for MEXT 2020“ na koverti te podsjećaju da su sve potrebne informacije dostupne na web stranici Ambasade Japana, kao i u uputama za apliciranje, a za dodatna pitanja aplikanti se mogu obratiti na e-mail: embassyofjapan.culture@sx.mofa.go.jp.