Studira na dva fakulteta, ali to joj je malo: “Htjela bih da upišem medicinu”

"Jel' prekasno da s 27 upišem medicinu?", upitala je studentica koja uporedo studira na dva fakulteta.


Foto: Envato
Foto: Envato

Jedna studentica je svojim pitanjem izazvala bujicu komentara, od kojih je u nekima nisu štedjeli. Treba li dvjema diplomama dodavati još jednu, i to poprilično zahtjevnog i dugotrajnog studija?

 – Studiram ekonomiju i psihologiju tj. završavam. Upisala sam sa 23 godine. Psihologiju redovno, ekonomiju vanredno. Aliiii…. oduvijek sam htjela medicinu. Imam 27 godina. Ne znam da li mi je kasno za nju. Pitam se, hoću li se kajati za 10, 20 godina što nisam, a mogla sam. To me izjeda, napisala je na popularnoj stranici Ispovesti.

I dok su neki u ovome prepoznali ambiciju vrijedne i marljive studentice, drugima ova vrsta “gladi” za diplomama nikako nije jasna, niti opravdana.

 – Fascinantno kako možeš toliko studirati. Evo ja na 3. godini prvog i jedinog fakulteta i jedva čekam kad ću završit’, smatra ovaj student.

“Do kad na tuđoj grbači?”

I dok mnogi u tome prepoznaju potrebu da i dalje živi na račun roditelja, koji po njima sigurno finansiraju njene studije, drugi ukazuju na problem gubitka vremena i kasnog stupanja na tržište rada.

 – Kao moja sestra, studira ovo, pa još ovo, pa još ono, pa master, pa magistarske, pa doktorske… 28 godina, nema dana staža tj. bilooo kakvog posla. Razumijem da želite biti obrazovani ili što god, ali zanima me do kad ćete biti na tuđoj grbači…, pitao je jedan od čitatelja njene ispovijesti.

 – Možda se bojiš odrasti pa upisuješ škole da budeš vječni student, smatra pak drugi pratitelj ove stranice.

 – A da odrasteš npr. i da se osamostališ?? Imam par kolega s faksa, isto kao ti… Upisuju sve i svašta, faks za faksom i pričaju kako im je super dok samo uče, poslije moraju naći posao. Već studiraš dva komada, prekini si nabijati pritisak, smatra pak ovaj čitatelj.

Teško do posla s 30+ godina bez radnog iskustva?

O tome da joj tek slijedi stres i “učenje” kad počne raditi ukazuju i drugi čitatelji.

 – Naš sistem obrazovanja je prilično zastario tako da bolje da počneš nešto raditi (ukoliko ne radiš) jer teško ćeš naći posao sa 30+ godina bez dana radnog iskustva. Ne mogu razumjeti ljude koji se toliko fokusiraju na studiranje i poslije im nije jasno kako ne mogu naći posao. Ljudi u tvojim godinama već imaju godina i godina iskustva. Jedno je teorija, a drugo praksa, piše joj ovaj pratitelj stranice, prenosi Mojfaks.