Studentsko zdravlje: Ovih pet namirnica će vam pomoći sa migrenama i glavoboljama uzrokovanih od stresa

Svi znamo koliko je naporno kada te uhvati glavobolja, a ispit se neće sam spremiti. Evo kako se možeš prirodno boriti protiv migrena i glavobolja.


Caucasian woman with migraine
Ilustracija: Envato

Postoje neke namirnice koje pokreću migrenu, dok postoje druge namirnice, koje ih mogu spriječiti. Ovi prehrambeni proizvodi neće trajno ukloniti migrenu, ali sigurno će pomoći u suočavanju s bolom i učiniti ga manjim. Migrena je neurološko stanje, koje se može opaziti iz gena ili imati druge faktore, kao što su stres i hormoni. Ove namirnice uvrsti u svoju ishranu, ako imaš migrene.

Losos

salmon 1626527866
Ilustracija: Pixabay

Ova riba koja sadrži omega-3 masne kiseline izuzetno je korisna za ljude, koji pate od migrene. Pomaže u smanjenju pojave migrene.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Orašasti plodovi

nuts 1626527901
Ilustracija: Pixabay

Orašasti plodovi su prepuni magnezijuma i drugih hranjivih sastojaka i elemenata, koji su važni za naše tijelo, kao i za liječenje migrene. Orašaste plodove možeš jesti kao zdrave grickalice. Drži ih pri ruci ili stalno u torbi. Orašasti plodovi poput badema, indijskih oraščića, oraha i sjemenki bundeve dobre su opcije, piše ultra.ba.

Špinat

spinach 1626527931
Ilustracija: Pixabay

Zeleno i lisnato povrće je posebno dobro za migrene. Ima višestruke zdravstvene koristi, a špinat je dobar izvor folne kiseline i vitamina B, kao i magnezijuma. Oni pomažu u borbi protiv migrene.

Zobene pahuljice

oatmeal 1626527973
Ilustracija: Pixabay

Zobene pahuljice zaista pomažu u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. One su korisne i za ljude, koji pate od migrene. Zobene pahuljice možeš jesti kao doručak uz uobičajenu posudu sa žitaricama i dodavati im svježe voće.

Voda

water 1626527999
Ilustracija: Pixabay

Odnosi se prema vodi kao prema najboljem lijeku, protiv migrene. Važno je održavati hidrataciju za suzbijanje migrenskih glavobolja. Nužno je piti najmanje 8-10 čaša vode svaki dan.