Studentsko zdravlje: Ove četiri namirnice će vam ojačati mozak i pamćenje pred ispite

Saznajte kako do boljih rezultata na ispitima uz zdraviju prehranu.


healthy food for balanced flexitarian mediterranean diet concept
Ilustracija: STUDOMAT

Održavanje mozga zdravim i aktivnim je od najveće važnosti za naše zdravlje i kvalitet života. To je sastavni dio našeg tijela i najmoćnija mašina u nama, koja omogućava našem tijelu da funkcioniše besprijekorno i izvršava sve zadatke.

Naš mozak je najvažniji organ, koji kontroliše sve naše funkcije. Stoga je održavanje zdravlja i aktivnosti mozga, izuzetno važno za zdravlje i život. Mozak kontroliše nervni sistem tijela, on prikuplja sve informacije i obrađuje ih, mozak nam omogućava da se krećemo, hodamo, spavamo, osjećamo, dodirujemo, jedemo i pohranjuje sve informacije, koje prikupljamo svaki dan i svih godina našeg života. Zato je održavanje mozga zdravim, najvažnije kako bi tvoje tijelo dobro funkcionisalo.

Hrana koju svakodnevno jedemo, igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja iznutra i izvana. Naš izbor hrane i životne navike utiču na naše tijelo iznutra i održavaju ga zdravim. Neke određene namirnice, igraju ključnu ulogu u dobrom funkcionisanju mozga, da bolje pamtimo i lakše funkcionišemo.

U nastavku saznaj koje su to top namirnice, koje su nam neophodne za dobro zdravlje mozga i bolje pamćenje.

Kurkuma

Ovaj ključni začin je odličan sastojak u ishrani, koji se koristi u mnogim svjetskim domaćinstvima, kao izvrsna hrana za mozak. Antioksidanti prisutni u prahu kurkume, pomažu u poboljšanju pamćenja, a pomažu i u ublažavanju depresije, jer povećavaju nivo serotonina u mozgu. Aktivni spoj kurkumin ima snažna protuupalna svojstva, koja pomažu mozgu. Uvedi naviku redovne konzumacije kurkume u slatka i slana jela i napitke, neka ovaj zlatni začin bude broj 1 u tvojoj kuhinji!

Brokula

Ovo tamno – zeleno povrće, koje se često prezire u djetinjstvu, a mnogima nije omiljeno povrće, prepuno je hranjivih sastojaka, vitamina i minerala, uključujući bogate antioksidanse. Brokula je bogata vitaminom K, koji pomaže u boljem funkcionisanju mozga i pamćenja.

Tamna čokolada

Tamna čokolada uključuje veliku količinu kakaoa, koji je koristan za poboljšanje svojstava i funkcija mozga. Kofein i antioksidansi u tamnoj čokoladi pomažu u učenju, fokusu, produktivnosti i boljem pamćenju. To je takođe pojačivač dobrog raspoloženja, koji te trenutno i instant obogaćuje energijom. Flavonoidi u čokoladi pomažu u zaštiti zdravlja mozga.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi dokazano su povezani sa zdravljem mozga i jačanjem pamćenja. Orašasti plodovi poput oraha, badema, pistacija, lješnjaka, brazilčksi orasi vrlo su korisni za rad tvog mozga i trebali bismo ih jesti svakodnevno, barem 1 šaku dnevno. Činjenica je da orah ima oblik mozga, dakle odličan dokaz!