Studentski savjeti: Ovo su trikovi za “štrebanje” noć prije ispita

Donosimo vam par trikova koji će vam olakšati učenje noć pred ispit.


ucenje

Štrebanje noć prije ispita nikome nije strano. Bez obzira idete li u srednju školu ili na faks, većina se sigurno barem jednom našla u situaciji da imate samo jedan dan da upijete što je više moguće znanja, stisnete zube i probate izvući nešto na ispitu. Nekada prođe, nekada i ne, ali uz ovih par trikova, štrebanje noć prije ispita trebalo bi biti uspješnije.

Advertisements

Odlučite šta je važno

Ako si u situaciji da za učenje imaš jednu noć prije ispita, moraš se pomiriti da ne ideš na odličnu ocjenu. Vjerovatno ne ideš ni na dobru. Taj je voz prošao još prošlu sedmicu. Na ovaj ispit ideš samo da ga prođeš. To se još da izvući.

Istraživanje prije učenja može biti jednako važno kao samo učenje. Istraži što određeni profesor traži u ispitu, kakva pitanja postavlja, što sve trebaju sadržavati tačni odgovori.

Probaj doći do ispita iz prošlih godina i analiziraj ih. Uči prema onome što ćeš morati znati, ne dopusti da ti oči budu veće od želuca.

Nemojte učiti na pamet

Kada imate samo noć prije ispita, vrijede ista pravila kao i kod učenja uopće. Učenje napamet jednostavno nije efektivan način savladavanja gradiva. Nakon što ste odredili koja su poglavlja i kakve su informacije važne, potrudite se da ono znanje s kojim dođete, bude stvarno znanje.

Advertisements

Trudite se razumjeti ono što ste naučiili. Nemojte pokušavati nabubati što je više moguće informacija. Istraživanja kažu kako kod učenja napamet zapamtimo samo prvu i zadnju lekciju koju učimo.

Da bi prošli ispit ne morate znati sve. Morate znati dovoljno za prolaz. Morate znati probrati što je najvažnije iz gradiva koje imate pred sobom. Ako pokušaš naučiti sve, šanse su da nećeš naučiti ništa.

Probajte nekome objasniti gradivo

Ako se već uči noć prije, uvijek pokušajte učiti s partnerom. Kada za učenje nekog gradiva nemamo puno vremena, ne možemo sebi dopustiti luksuz da istražujemo materiju, ulazimo u nju duboko i u potpunosti ju apsolviramo. Brzina ostavlja puno rupa u našem znanju.

Najbolji način da shvatite gdje se te rupe nalaze je da pokušate ono što ste naučili objasniti nekome. Tamo gdje zapnete, znate da vam fali neka informacija. Ako nemate kolegu ili prijatelja pri ruci, probajate objasniti mami i bratu ili baki i psu. Nije važno. Važno je da vi shvatite gdje vam fali znanja bez da na to potrošite puno vremena.

Označite (samo) bitne dijelove

Markeri i boje su vam prijatelji. Koristite ih pametno. Nemojte farbati cijelu skriptu kao da je bojanka. Označite samo ključne dijelove bez kojih sve ostalo nema smisla i povežite ih. Napravite svoju mapu kroz tekst kroz koju se jednostavno i brzo snalazite. Poslije, kada budete ponavljali u busu ili tramvaju na putu do fakulteta, oznake će vam biti od velike pomoći, piše Srednja.hr.