Studentski savjeti: Kako položiti ispit bez učenja?

Šest trikova vam mogu pomoći da položite ispit bez mnogo učenja.


attractive young woman studying 1
Foto: Envato

Polaganje ispita iznimno je stresan period studiranja. Grijanje stolice ili kauča tokom nekoliko sati u komadu, a ponekad i cijelu noć pa tako više dana zaredom, puno suza u slučaju negativne ili nedovoljne ocjene i još više stresa… Sve su to faze kroz koje je zasigurno svaki student prošao tokom ispitnih rokova.

Pozitivna ocjena na ispitu bez ikakve prethodne pripreme je malo vjerovatan događaj, ali ne i nemoguć, kao što će potvrditi mnogi studenti. Bilo da ste loše organizirali vrijeme ili pak nekom drugom predmetu dali više vremena, jedan će na kraju ispaštati.

No, iako se niste savršeno pripremili za ispit, ne znači automatski da ćete pasti prilikom provjere znanja. Uz ovih šest praktičnih savjeta i ono malo znanja ipak će vam pomoći da uspješno položite ispit i upišete barem “labuda” (šesticu) u indeks.

Slušajte na predavanju i postavljajte pitanja

Biti fokusiran i pažljivo slušati na predavanju uveliko vam može pomoći pri polaganju ispita. Kako bi odmah i na predavanju počeli “upijati” znanje, preporučljivo je zapisivati bilješke i postaviti pokoje pitanje profesoru.

Osim što ćete biti fokusirani na odgovor koji vam daje profesor, možda time pomognete i kolegama koji su također željeli pitati isto, ali se možda nisu usudili ili ste ih preduhitrili. Uz pomenuto, ako ste u direktnoj komunikaciji s profesorom oko neke teme, veća je mogućnost da ćete zapamtiti taj dio gradiva, pa vam to uvelike može pomoći na ispitu.

Razlučite ono najbitnije

Ako imate barem malo vremena za pripremanje ispita, izaberite samo glavne i one važne tačke u skriptama i knjigama i fokusirajte se samo na njih.

Selektivnim biranjem samo onog najbitnijeg možda isključujete druga pitanja koja se mogu pojaviti na ispitu, ali dajete prostor onom najbitnijem, a upravo će se najbitnije vjerovatno i tražiti na ispitu.

Pojednostavite sadržaj i logički povezujte

Možete pojednostaviti sadržaj i napraviti rezime koji vam može pomoći da prođete ispit uprkos tome što se učili vrlo malo.

Poželjno je podvući bitne dijelove tekstova koje učite kako biste si označili bitne dijelove gradiva, a ostale pozadinske informacije kasnije možete koristiti za povezivanje informacija. Tako da, iako niste prošli kroz svo gradivo u svojoj pripremi, dovoljno je znati najbitnije, ali onda to i logički povezati u smislenu cjelinu.

Zadnji dan “zagrijte stolicu”

Kad dođete do dana pred ispit bez učenja, to može biti veoma velik razlog za odustajanje, no ipak, dajte si šansu.

Iako je učenje pod pritiskom vremena veliki napor, dio informacija zasigurno ćete zapamtiti, a kasnije ih možete iskoristi u ispitu, posebno ako imate dovoljno sreće da vas “pogode” tačno ta pitanja koja ste prošli. Osim toga, ako ste večer prije prošli barem neki dio gradiva, imate šansu to napisati i možda dobiti šesticu, piše Mojfaks.

Stoga, kuhajte kafu, oboružajte se grickalicama i grijte stolicu, naslonjač ili krevet – gdje god da učite.

Razumijevanje pročitanog

Postoje greške u tumačenju koje od samog početka mogu negativno uticati na mogućnost pronalaženja tačnog odgovora na ispitu. Učenje “napamet” je jedna od opcija, ali za prolaz na ispitu je zasigurno bolje učenje s razumijevanjem. Ako pažljivo čitate informacije, posvetite dovoljno vremena za razumijevanje pročitanog.

Na taj način, puno je lakše verbalizirati ideju svojim riječima na pitanjima za koja niste sigurni znate li odgovor ili ne, dok s učenjem “napamet” imate informaciju samo takvu kakva je. Drugim riječima, puno ćete lakše improvizirati na ispitu ako ste barem dio učili s razumijevanjem.

Koristite razumijevanje pročitanog gradiva i vlastitu logiku povezivanja pročitanog kako biste lakše formulisali odgovor.

Riskirajte i – probajte!

Najgore što možete učiniti je prijaviti ispit i na kraju ni ne pokušati odgovoriti ili se uopće ne pojaviti. Iako “turistički” izleti na ispit jesu popularni kako bi saznali kakva pitanja možete očekivati, barem pokušajte odgovoriti na neka pitanja, možda vam se sreća osmjehne i prođete ispit.

Ako i dalje padnete, barem znate kakva vas pitanja očekuju na sljedećem roku, a i ovo vam iskustvo može pomoći da ne ponovite iste greške koje ste napravili dotad.