Studentski savjeti: Kako bez muke preživjeti dan na fakultetu

Sigurni smo da svi imate neke svoje sisteme kako preživjeti dan na fakultetu. U slučaju da još nemate svoj sistem, nastavite čitati i otkrijte onaj savršen za vas.


Female student working in empty classroom, close up
Foto: Envato

Štreber

Štreberi dođu na faks i uopće nemaju problema s tim da moraju cijeli dan provesti na faksu. Oni ne gledaju na to kao na ‘kvalitetno vrijeme provedeno na kafama’, već su zaista tu kako bi nešto naučili i dopustili profesorima da im prenesu znanje. Za razliku od srednje, štreberi na faksu su neko ko želimo biti. Realno, svi bismo voljeli imati takav kapacitet slušanja dosadnih profesora, ali nemamo.

Stylish nerd girl with many books. Education, study, people, university concept

Kuler

Osoba koja se pojavi na prvom predavanju, potpiše, i samo produži na kafu. Ili još bolje, uopće se ne pojavi na predavanju, već odmah ode na kafu, a kolega potpiše. Na predavanja obavezno dolazi bez ikakvog pribora, ili eventualno s jednom sveskom u koju zapisuje bilješke iz svih predmeta. Bilješke su mu takve da sadrže stvari kao što su križić – kružić s kolegom, eventualno naslovne tadašnje lekcije i ostatak su razni crteži za koje je inspiraciju dobio tijekom predavanja. Kuleri su one osobe koje dolaze na faks, ali ne zato da bi nešto naučili već eto, iz fore. Vrlo često se zapitamo šta uopće rade na faksu.

Prosječan student ili studentica

Većina studenata i studentica ipak nije niti jedan od dva navedena ekstrema. Pojave se na predavanju iako bi radije bili u krevetu i ‘binge-watchali‘ serije. Trude se sve pratiti, no nakon tri sata slušanja, izgube totalno koncentraciju i na pauzama hitno traže automat s kafom i slatkišima kako bi izbjegli sramotu od spavanja u prvoj klupi pred profesorom ili profesoricom. Kad su osuđeni na cijeli dan na faksu, ponesu bocu vode koju neprestano nadopunjavaju i dogovore se za ručak u obližnjoj menzi. Obavezno posjete najbližu pekaru barem dva puta tokom dana.

Students with book

Za sam kraj, donosimo nekoliko stvari koje morate imati u svojem ‘faks survival kitu’:

1. Boca vode

Bez boce vode ćete teško preživjeti. Okej, istina je da ćete morati češće do toaleta, ali taman će vam dobro doći da se prošećete i odmorite mozak od slušanja predavanja. Voda će vam pomoći da ostanete koliko – toliko prisebni i nakon pet sati predavanja, pa je poželjno da ju pijete. Također čuvajmo okoliš i nabavite staklenu bočicu koju ćete svugdje nositi.

2. Banane

Možda nisu najspretnije voće za konzumirati u javnosti, ali svakako su najzdravije. Pune su kalija i vrlo su zasitne, pa su upravo zato puno zdravija opcija nego odlazak u obližnju pekaru, a garantiramo da nećete više osjećati glad. Osim toga, banane su zaista i fine!

3. Slatkiši i grickalice

Ako ipak niste tip za banane i zdravu prehranu, svejedno obezbijedite nešto za jesti. Tako ćete unaprijed kontrolirati koliko ćete toga pojesti i šta, inače biste mogli završiti u pekari na svakoj pauzi i potrošiti puno više od predviđenoga, a svi studenti znaju da odlazak u pekaru nekad zna biti pravi luksuz…Izbjegnite te situacije.

4. Dobro društvo

Dobro društvo ne mora nužno značiti da ste najbolji prijatelji, već da se radi o ekipi koja vas neće ometati tokom predavanja (ne želite da vas profesor izbaci, zar ne?), ali ćete moći popričati na pauzama i imate s kim sjediti. Ustvari vam je najbitnije da niste s nekom ludom ekipom koja čini nered sve vrijeme zato što u tom slučaju, mogli ste komotno ostati kući i izbjeći dan proveden na faksu prenosi Moj faks.

5. Povremena pauza

Izostanci postoje da bi se trošili. Ne govorimo da morate sve izostanke ispucati na početku semestra (velika pogreška ako već jeste), već da strateški podijelite izostanke. Ako neki dan osjetite da zaista niste produktivni i uništit će vas odlazak na predavanja, uzmite dan za sebe i odmorite. Nemojte se forsirati, već prepoznajte vlastite limite!