Studentski savjeti: Evo kako uspješno izbalansirati rad za vrijeme studija

Evo nekoliko stvari koje biste trebali zapamtiti radi jednostavnijeg i uspješnijeg balansiranja rada i studiranja.


Fashion students working as a team at the college
Ilustracija: Envato

U redu je zapitati se isplati li se staviti pred izazov upravljanja poslom i fakultetom, odvojiti svoj društveni život za prijeko potreban novac ili zaraditi iskustvo u industriji na štetu spavanja.

Vaše okolnosti mogu zahtijevati da radite ili možda samo želite. Možda si ne možete priuštiti studiranje na bilo koji drugi način ili želite uspostaviti veze za proboj u industriju koja vas zanima, piše studentlifenetwork.com.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Evo nekoliko stvari koje biste trebali zapamtiti radi jednostavnijeg i uspješnijeg balansiranja rada i studiranja:

Posao ima mnogo definicija

Mogli biste raditi na puno radno vrijeme, honorarno ili samostalno. Mogli biste pokrenuti vlastiti mali biznis. Studenti obično mogu raditi u kampusu, u restoranu, u tržnim centrima ili u biblioteci. A pošto je 2021. godina, vjerojatno je da radite od kuće.

Vaš bi posao mogao biti fizički iscrpljujući, ili bi mogao biti čisto mentalno zahtjevan. Mogao bi se isplatiti novcem ili vezama i iskustvom. Odaberite ono što najbolje odgovara vašim okolnostima.

Vaši su ciljevi važni

Svačiji razlozi za rad za vrijeme studija su različiti. Možda želite (ili trebate) dodatni novac ili vam je potrebno iskustvo u branši da biste započeli karijeru. Ako znate zašto radite, spriječit ćete propust dodatne smjene, networking događaj ili projekt na poslu, ako je to dugoročno dobro. S druge strane, to bi vas također moglo podsjetiti da energiju usmjerite na fakultet i preskočite tu dodatnu smjenu ako su ocjene važnije.

Stavljanje života na čekanje kako biste izvršavali zadatke i pojavili se na poslu emocionalno iscrpljuje. Razveselite se prisjećanjem zašto ste uopšte na svojoj misiji, kako ostvarujete velike ciljeve i prepoznajete na čemu možete biti zahvalni.

Nauka je pokazala da pozitivne emocije mogu poboljšati vašu sposobnost da vidite prilike. Ostanite pozitivni i mogli biste brzo prepoznati vrijednost karijere mrežnog događaja, da vam šef čini uslugu zakazivanjem dodatnih smjena i sve razloge zbog kojih vaš život skače. Nije lako to učiti kad ste u obavezama do grla, ali važno je da to ipak učinite.

Okružite se pravim ljudima

Kad ste ludo zauzeti, cijenit ćete prijatelje i porodicu koji vas podržavaju. Tepsija ručka koju je tvoja mama napravila za tebe bit će spas u užurbanim danima. Cijenit ćete prijatelja koji razgovara s vama u kasne sate, a da se ne žali na vaš raspored obaveza. I svidjet će vam se svi prijatelji koji vas ponekad pokupe s posla.

Preispitati ravnotežu život-posao-faks

Teško je rasporediti vrijeme u čisto radne, školske i socijalne kategorije. Brzo shvatite da nemate puno vremena za sebe i to je emocionalno teško. Umjesto toga, pokušajte biti kreativni u učenju i radu. Uključite malo društvenog vremena u svoj akademski život učeći s kolegama sa faksa. Zovnite svoje prijatelje da skupa idete gradskim prevozom na posao/faks. Obavljajte zadatke tokom pauze za ručak kako biste kasnije oslobodili vrijeme i sprijateljili se sa kolegama s posla. Ako sve to učinite, pomoći ćete vam da najbolje iskoristite svoje vrijeme, bez obzira gdje i kako ga trošite.

Budite organizovani i postavite realistična očekivanja

Ova uključuje više od poznavanja rasporeda vašeg rada i predavanja. To znači biti na vrijeme sa pripremanjem hrane, pa ponijeti sa sobom dovoljno za jelo u napornom danu. To znači reći svom šefu o sezoni ispita nekoliko sedmica prije nego što ona krene, tako da se vaši zadaci mogu prilagoditi u skladu s tim. To znači biti iskren prema sebi i drugima oko toga koliko posla možete obaviti, koje vannastavne obaveze možete preuzeti i kojim društvenim izletima možete priuštiti pohađanje. Biti organizovana osoba dugoročno će vam biti strašno, jer je to vještina koju ćete ponijeti sa sobom u odraslu dob.