Ovo je sjajan recept koji će te oduševiti. Čokoladna torta izgleda kao da je stigla iz najluksuznije slastičarne, a ustvari je toliko jednostavna, da ćeš se iznenaditi. Ova zdrava čokoladna rapsodija, će ti izmamiti osmijeh na lice, a oni koji je probaju sigurno će tražiti još!
Sastojci (za torticu od 15 cm):
Kora:
- 30 g quinoa pahuljica
- 50 g badema
- 1 kašika kakao mrvica
- 1 kašika kakao praha
- 65 g datula
- 1/4 kašike soli
Fil:
- 40 g kokosovog mlijeka iz konzerve
- 200 g tamne čokolade grubo nasjeckane
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1 kašika ekstrakta vanilije
Priprema:
Napraviti koru kombinujući sve sastojke i miksati, dok se potpuno ne sjedine. Čvrsto pritisnuti smjesu na dno i stranice u kalup za torticu. Ostaviti u zamrzivač, dok praviš fil.
Grubo sjeckanu tamnu čokoladu, staviti u posudu. Na srednjoj temperaturi u šerpici, grijati mlijeko od kokosa, dok se ne pojave mehurići. Preliti čokoladu kokosovim mlijekom i ostaviti da stoji 5 minuta (bez miješanja). Dodati javorov sirup, vaniliju i miješati, dok ne postane potpuno glatko. Nasuti mješavinu u koru od tortice u kalupu, ostaviti u frižider najmanje 4 sata, prenosi ultra.ba.
Ukrasiti sa svježim borovnicama (ili voćem po želji) i čokoladom i poslužiti.