Studentski recepti: Zdrava čokoladna torta bez pečenja

Jede ti se nešto slatko ili jednostavno, ali ne želiš provesti pola dana u kuhinji?


chocolate cake with blueberry

Ovo je sjajan recept koji će te oduševiti. Čokoladna torta izgleda kao da je stigla iz najluksuznije slastičarne, a ustvari je toliko jednostavna, da ćeš se iznenaditi. Ova zdrava čokoladna rapsodija, će ti izmamiti osmijeh na lice, a oni koji je probaju sigurno će tražiti još!

Sastojci (za torticu od 15 cm):

Kora:

  • 30 g quinoa pahuljica
  • 50 g badema
  • 1 kašika kakao mrvica
  • 1 kašika kakao praha
  • 65 g datula
  • 1/4 kašike soli

Fil:

  • 40 g kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 200 g tamne čokolade grubo nasjeckane
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašika ekstrakta vanilije

Priprema:

Napraviti koru kombinujući sve sastojke i miksati, dok se potpuno ne sjedine. Čvrsto pritisnuti smjesu na dno i stranice u kalup za torticu. Ostaviti u zamrzivač, dok praviš fil.

Grubo sjeckanu tamnu čokoladu, staviti u posudu. Na srednjoj temperaturi u šerpici, grijati mlijeko od kokosa, dok se ne pojave mehurići. Preliti čokoladu kokosovim mlijekom i ostaviti da stoji 5 minuta (bez miješanja). Dodati javorov sirup, vaniliju i miješati, dok ne postane potpuno glatko. Nasuti mješavinu u koru od tortice u kalupu, ostaviti u frižider najmanje 4 sata, prenosi ultra.ba.

Ukrasiti sa svježim borovnicama (ili voćem po želji) i čokoladom i poslužiti.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!