Zašto se mjesec mart obilježava kao “mjesec ženske historije”?

Obilježavanje prava žena i odavanje počasti nježnijem spolu su u većini zemalja svijeta rezervisani za jedan dan u godini - Međunarodni dan žena koji se obilježava 8. marta. Međutim, države kao što je SAD i Velika Britanija su cijeli mjesec mart proglasile "mjesecom ženske historije".


clara zetkin feature

“Mjesec ženske historije” odaje počasti i slavi postignuća i doprinose žena savremenom društvu. Ovaj mjesec obilježava i borbe koje su žene preživjele kroz historiju, suočavajući se sa preprekama u sticanju prava kako za sebe tako i za niz drugih nedovoljno zastupljenih i obespravljenih grupa.

Tradicija mjeseca koji obilježava žensku historiju započela je u SAD-u, kada je Kongres odobrio i zatražio da predsjednik Ronald Reagan proglasi sedmicu koja počinje 7. marta 1982. godine “Sedmicom ženske historije”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kongres je smatrao da jedan dan u godini nije dovoljan za obilježavanje doprinosa žena cjelokupnom društvu. U narednih pet godina Kongres je nastavio da proglašava “Sedmicu ženske historije”, a 1987. Nacionalni savez za žensku historiju podnio je peticiju Kongresu za proglašenje marta “Mjesecom ženske historije”, koja je kasnije usvojena, prenosi klix.ba

Do danas su ovu tradiciju usvojile i zemlje poput Velike Britanije, Australije, Kanade i Rusije.

Za obilježavanje ovog mjeseca se na društvenim mrežama pripremaju razni tematski programi koji uključuju popularne kreatore i umjetnike, kao i poznate ličnosti koje nadahnjuju žene. Također, na Twitteru i Facebooku su veoma popularne objave sa hashtagom #WomensHistoryMonth u kojima se slave uspjesi žena.