Ovaj desert će postati vaš omiljeni.

Nemoj da te uplaši dugačak recept. Iako se na prvu čini kompliciran, jednom kada ga pročitaš i pripremiš sve sastojke, priprema će proći u tren oka, a kremasti veganski tiramisu u čaši postat će tvoj novi, omiljeni desert.

Sastojci za spužvasto tijesto:

  • 135 ml bademovog mlijeka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice ekstrakta vanilije
  • 1 kašika limunovog soka
  • 140 g brašna
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice sode bikarbone

Sastojci za kremu od čokolade i kafe:

  • 80 g tamne čokolade
  • 80 ml bademovog mlijeka
  • 120 ml jake kafe, espressa (podijeli u dvije čaše ravnomjerno)

Sastojci za kremu:

  • 60 ml aquafabe ili vode od slanutka
  • ¼ kašičice jabučnog octa
  • 2 kašičice šećera ili drugog zaslađivača po želji (dodati više ako neko voli slađe)
  • 1/8 kašičice ksantanske gume ili nekog drugo zgušnjivača
  • po želji 200 ml kokosovog mlijeka iz konzerve

Priprema spužvastog tijesta

Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva, a lim za pečenje premaži kokosovim uljem. Prvih pet sastojaka umuti u velikoj zdjeli uz pomoć žičane mutilice. U zasebnoj, manjoj zdjeli pomiješaj preostala tri sastojka. Nježno prebaci suhe sastojke u mokre. Lagano pomiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Prebaci tijesto na lagano podmazan lim za pečenje.

Peci oko 35 minuta, odnosno dok čačkalica iz sredine tijesta ne izađe čista. Nakon što se ohladi, izvadi spužvasto tijesto iz lima, te ga nareži ili u okrugle komade koji stanu u čašu u kojoj ćeš desert posluživati ili na kockice koje ćeš ubaciti u čašu. Na dno čaše zatim stavi spužvasto tijesto i natopi ga u 60 mL jake kave.

Priprema čokoladne kreme

Stavi nasjeckanu čokoladu, bademovo mlijeko i 60 mililitara ohlađene kafe u posudu iznad vode koja se nalazi u loncu. Stavi na najnižu temperaturu i pričekaj dok se čokolada topi. Nemoj miješati dok se većina čokolade ne otopi. Kada se većina otopi, promiješaj sastojke. Zatim makni s vatre. Ostavi da se hladi. Zatim prelij preko spužvaste kore prethodno natopljene kafom.

Priprema kreme od kokosa

Kokosovo mlijeko iz konzerve mora biti dobro ohlađeno. Stavi ga u zdjelu i umuti električnim mikserom kako bi dobila glatku smjesu bez grudica.

U velikoj zdjeli zatim umuti aquafabu i ocat dok ne dobiješ krute vrhove. Zatim postepeno dodaj šećer ili zaslađivač po želji. Količinu prilagoditi ukusu imajući u vidu činjenicu da je sloj čokolade također sladak. Umuti u smjesu zatim ksantansku gumu.

Veoma polako sada spoji dvije kreme. U čašu, na vrh čokoladne kreme sada stavi ovu kremu. Po želji napravi još jedan sloj, ovisi koju si veličinu čaše izabrala. Po želji ukrasi s kakaom ili naribanom veganskom čokoladom, piše miss7.24sata.hr.