Studentski recepti: Pizza rolice idealne za večernja druženja

Ako ste planirali druženje za vikend, a ne znate što biste pripremili, imamo odličnu ideju.


pizza rolls
Foto: Envato

Je li pizza najpopularnije jelo na svijetu? Ova talijanska poslastica ima istoriju koja je stara koliko i sama gastronomija. Varijacija je na jelo starih Rimljana, koji su mijesili tanke pogače i dodavali im razne preljeve, začine i sastojke i tako pravili najstarije foccacie na svijetu.

Danas znamo da se foccacia razvila u omiljenu pizzu, kojoj je rodni kraj regija Campania u jugozapadnoj Italiji, a rodni grad Napulj.

Pizzu toliko volimo, da smo je kroz istoriju ukomponovali u razna jela i napravili je na milion načina. Nije ni čudno pošto je kombinacija tijesta, paradajza i sira možda jedna od najboljih gastro kombinacija na svijetu, prenosi Tuzlanski.ba.

Ako ste planirali druženje za vikend, a ne znate što biste pripremili, imamo odličnu ideju. Pizza rolice su gotove za tren oka, a sve što trebate napraviti je zamijesiti jednostavno tijesto bez dizanja, napuniti ga omiljenim nadjevom i zarolati u štrucu.

Nakon toga treba izrezati rolice debljine prsta i ubaciti ih u rernu. I to je sva mudrost. Za one vještije, savjet je zamijesiti jednostavno tijesto, dok će oni koji se ne snalaze u kuhinji, moći kupiti bilo koje tijesto za pizzu pa nastaviti postupak po receptu

Sastojci za pizza rolice

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml jogurta
  • 200 ml tople vode
  • 50 ml maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 300 g mortadele
  • 300 g gaude
  • Pasirani paradajz
  • Nekoliko maslina
  • So, šećer, papar, bosiljak, origano

Priprema pizza rolica

  1. Zamijesite glatko tijesto. Pomiješajte sve sastojke i mijesite oko 10 minuta. Ostavite tijesto sa strane dok pripremate nadjev.
  2. Pasirani paradajz pomiješajte sa začinima i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.
  3. Sir naribajte, a masline narežite na sitne kockice.
  4. Razvaljajte tijesto u oblik pravougla. Premažite tijesto umakom od paradajza, poslažite mortadelu u jednom redu, stavite naribani sir i na kraju posipajte s maslinama.
  5. Zarolajte tijesto u štrucu i režite rolice.
  6. Posložite rolice na papir za pečenje.
  7. Rernu uključite na 200 stepeni. Neka rolice odmaraju dok se rerna grije.
  8. Pecite oko 20 minuta.